Vlada dodijelila ugovore za modernizaciju sustava vodoopskrbe i odvodnje

Ekonomija 03. velj 202213:56 0 komentara
Nikola Cutuk/PIXSELL/ilustracija

Ugovori za financiranje provedbe investicijskih projekata sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje ukupne vrijednosti 283 milijuna kuna, dodijeljeni su u četvrtak predstavnicima 15 jedinica lokalne samouprave.

Od ukupnog iznosa dodijeljenih sredstava, bespovratna sredstva iz Mehanizma za oporavak i otpornost iznose 165 milijuna kuna odnosno 58 posto.

Ugovore su predstavnicima lokalnih samouprava uručili predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Premijer Plenković rekao je da je riječ o ugovorima koji se tiču javne vodoopskrbe i javne odvodnje. Naveo je da Hrvatska kroz mehanizam NPOO-a ima na raspolaganju 6,3 milijarde eura i to u potpunosti bespovratnih sredstava u razdoblju od 2021. do 2026. godine.

Nakon predujma od 818 milijuna eura koji je stigao u rujnu, drugu tranšu od 700 milijuna eura očekujemo u prvoj, a potom – uz nastavak ispunjavanja reformskih ciljeva – možemo jednaku tranšu očekivati i u drugoj polovici godine, rekao je Plenković i dodao da će europska sredstva biti velik zamašnjak gospodarskog rasta i investicija, osobito u području vodnoga gospodarstva.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izvijestio je da je do danas dostignuto više od 780 milijuna kuna vrijednosti ugovora koji će se financirati iz NPOO-a.

“Pribrojimo li 11 projekata iz područja obrane od poplava, ukupan iznos koji su Hrvatske vode odobrile sredstava iz NPOO-a, odnosno vrijednosti projekata, bit će oko 960 milijuna kuna”, rekao je Ćorić.

“Ukupno je prema njegovim riječima za vodno-komunalnu infrastrukturu iz NPOO-a za sljedećih šest godina predviđeno nešto više od četiri milijarde kuna.

Najavio je da će sljedeći mjeseci biti dosta intenzivni u smislu objave drugih natječaja. Prije svega, kako je kazao, to se odnosi na komercijalizaciju inovacija, pomoć startupovima, a najveći natječaj odnosit će se na povećanje proizvodnih kapaciteta u industriji.

Zoran Đuroković je istaknuo važnost provođenja vodnih projekata ne samo na području aglomerata većih gradova.

“Radi se o gotovo 400 projekata diljem Hrvatske. Na taj način pomoći će se razvitku područja koja nasušno trebaju dobru infrastrukturu, a u 21. stoljeću vodno-komunalna infrastruktura je jedna od temeljnih”, rekao je Đuroković.

Smatra da će dodijeljena sredstva znatno unaprijediti razvoj manjih jedinica i podići kvalitetu života u ruralnim područjima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.