Vlada poreznom reformom najviše pomogla bogatima: Evo tko će još profitirati

Biznis 09. lip 202315:56 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Vladin prijedlog promjena u porezu na dohodak najviše će koristiti onima koji iznajmljuju nekretnine, trguju dionicama, posjeduju dionice ili udjele na koje dobivaju dividendu ili udio u dobiti, a lako moguće da će na kraju profitirati i iznajmljivači apartmana.

Iako ekonomisti i stručnjaci upoznati s poreznim sustavom, reformama i tržištem rada, konstantno pozivaju na rasterećenje plaća, vladajući kao da su uporno oglušuju i kreiraju olakšice onima koji imaju najviše, piše Novi list.

Konkretnije, Vladin prijedlog izmjena poreza na dohodak rasterećenje će sigurno donijeti baš onima koji ostvaruju prihode od kapitala i imovine, dok će rasterećenje plaća ovisiti o tome hoće li gradonačelnici i načelnici povećavati stope poreza na dohodak nakon što država ukine prirez.

Stoga dobivamo sljedeću situaciju. Primjerice, tko na dobit ostvarenu na trgovini dionicama plati deset tisuća eura poreza na dohodak, u Zagrebu je morao platiti još 1800 eura prireza, a u Rijeci, Zadru ili Puli ta je obveza bila 1200 eura. Isto je i za dividendu ili prihode od najma, a sve te obveze nestaju od 1. siječnja iduće godine.

Situacija je povoljnija i za one koji bonuse dobivaju kroz dionice u tvrtkama gdje rade jer više neće plaćati prirez. Na 50.000 eura bonusa zaposlenima, od 1. siječnja na to na ime prireza u Zagrebu neće morati platiti devet tisuća eura, a u Rijeci, Puli ili Zadru šest tisuća eura.

Isto je i s prihodima od kamata na štednju na što se plaća deset posto poreza na dohodak, ali ubuduće nestaje obveza plaćanja prireza i to baš u trenutku kad bi kamate trebale značajnije rasti pa bi se trebale povećati i obveze na osnovu poreza na dohodak i prireza.

Što se tiče iznajmljivača apartmana, koji plaćaju paušal po krevetu, ako lokalne jedinice ne odluče povećati taj paušal ili su ga već podigli na maksimalne iznose do tisuću i pol kuna po krevetu, ukidanje prireza tim će iznajmljivačima donijeti porezno rasterećenje u visini prireza porezu na dohodak koji se plaća u njihovom gradu ili općini.

U konačnici, bit će mnogo dobitnika nakon porezne reforme, ali rasterećenja za sve građane neće biti, kao ni povećanja za državni proračun.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.