Vlahušić: Model dubrovačke stanogradnje je propao

Biznis 20. pro 202112:29 0 komentara
Grgo Jelavic/PIXSELL

Nezavisni vijećnik u dubrovačkom gradskom vijeću Andro Vlahušić poručio je u ponedjeljak kako je, zbog nedostatka znanja i ideje gradske uprave, propao model tzv. dubrovačke stanogradnje, po kojem se mladim obiteljima trebalo ponuditi stanove za 1350 eura po metru četvornom.

Vlahušić je u priopćenju poručio kako je riječ o modelu koji je bio pompozno najavljen kao inovativan, ali su najave i obećanja postali ‘tek puka tlapnja’.

Najavio je kako će se na idućoj sjednici gradskog vijeća odlučivati o prijedlogu najma 43 stana u Mokošici koje je grad kupio od Ministarstva branitelja.

“Stanove su trebali dobiti hrvatski branitelji, invalidi Domovinskoga rata. Grad je 43 stana platio 38 milijuna kuna, a kada se računaju kamate za uzeti kredit, kupljeno zemljište i izgrađenu infrastrukturu, ukupno nešto manje od 50 milijuna kuna ili oko 1,1 milijun po stanu. S obzirom na veličinu stanova, cijena četvornog metra od skoro 3.000 eura je previsoka za lokaciju Mokošice. U idućih deset godina rata kredita za kupljene stanove je četiri milijuna kuna godišnje. Svaki kupljeni stan građani će deset godina plaćati 8.000 kuna mjesečno ili sto tisuća kuna godišnje”, izračunao je Vlahušić.

Upozorio je kako će obitelji dobiti nenamješteni stan i plaćati najam oko 1.500 kuna mjesečno, dok će razliku od 6.500 kuna plaćati građani Dubrovnika.

“Za useliti potrebno je uložiti oko sto tisuća kuna u stan koji se ne može kupiti”, dodao je Vlahušić, koji takav pristup smatra nerealnim.

Najavio je kako će ipak podržati odluku, kako bi mlade obitelji uselili u već gotove stanove, a Grad dobio vjerodostojnu anketu o broju potrebnih stanova. Predložio je da se podaci o primanjima u zadnjoj godini, promijene u novčana primanja u 2019. godini, što je objektivniji kriterij.

Podsjetio je kako je gradsko vijeće prije šest godina odbilo usvojiti cjelovitu strategiju upravljanja stanovima u gradskome vlasništvu te prijedloge za rješavanje problema stanovanja osoba i obitelji bez vlastite nekretnine.

Po Vlahušiću, gradska vlast nije znala odgovoriti na ukidanje plaćanja poreza na prvu nekretninu 2017. godine te kupcima prve nekretnine vratiti uplaćeni porez do iznosa od 40 tisuća kuna, na koliko su oslobođene osobe i obitelji koje grade samostalno svoju prvu nekretninu.

“Sada imamo apsurdnu situaciju da će mlade obitelji, kupci prve nekretnine, plaćati razliku cijene najma stanova za obitelji u Mokošici”, istaknuo je Vlahušić te dao prijedlog za rast gradskog prihoda.

“U Dubrovniku pare nisu problem, nego nedostatak znanja i pametnih ideja koje će se političkom voljom gradskih vijećnika provesti u djelo. Ukidanjem prodaje ulaznica za zidine Grad bi na prodanih milijun ‘Dubrovnik carda’ dobio 130 milijuna kuna više nego od prodaje ulaznica za zidine po istoj cijeni od 250 kuna. Samo dogodine vratimo cjelokupni kredit za kupljene stanove u Mokošici, platimo dvostruko veće iznose za subvenciju podstanarstva, vratimo uplaćeni porez na prvu nekretninu svim građanima Dubrovnika koji su ga platili od siječnja 2017. godine, te nam ostane osamdeset milijuna kuna milijuna kuna za nove razvojne i socijalne projekte grada”, predložio je Vlahušić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.