“Zagreb je navodno tri puta jeftiniji od Dublina, ali nisam vidio da je netko od tamo doselio kod nas”

Ekonomija 14. ruj 202314:30 2 komentara

Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić u N1 Studiju uživo komentirao je peti paket vladinih mjera.

“Plenkovićeva prezentacija je bila izvrsna, vješta, ukusna, smirena. Postavlje se pitanje je li to prezentacija za predsjednika Vlade? Po nekoj hijerarhiji predsjednik Vlade određuje ciljeve, intrumente ekonomske politike predstavljaju ministri, a ovakvu prezentaciju bi trebali raditi tajnici. Premijer je najavio novu točku, neki zakon koji neće prezentirati ministar nego tajnik. Ovo je bila sampromocija, politički nastup. Ovo je malo bolje od Vučićevog nastupa”, rekao je ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

Ekonomist kaže da dok su bila normalna vremena da se uzimao prosjek na Eurostatu u razmaku od pet godina, a onda se proširio na 10, 15 godina.

“Mi smo upali u krizu 2009. i do 2018. bili smo ispod nivoa 2008. dok je svijet oko nas otišao 30 posto više prema naprijed. Svijet je najviše rastao uzmeđu 2015. i 2029. to je bila prilika za Hrvatsku. Svijet je tad tražio sve moguće robe i radnike. Nisu ljudi otišli jer smo ušli u EU, nego zato jer je europsko i američko tržište tražilo radnike. Efekt od 2015. do korone je bio efekt opće gospodarske konjukture i to je jako malo zakačilo Hrvatsku”, rekao je.

Također, objašnjava kako ovo nisu nisu fiskalne mjere nego je ovo čista distribucija je u vladinim mjerama nema nema razvojne politike.

“Te mjere imaju troškove, sad se postavlja pitanje tko će to platiti. Inflacija će zbog toga biti za poen, dva manja, ali pitanje je što će biti poslije toga. Postavlja se pitanje zašto provodimo ovakve mjere. Zagreb je navodno tri puta jeftiniji od Dublina, ali nisam vidio da je netko otamo doselio kod nas”, kazao je.

Za kraj navodi da Hrvatska proizvodi 50 posto svinja, a imamo sredstva za proizvodnju od 150 posto.

“Kratkoročne priče u Hrvatskoj traje već 20 godina”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ