Žalba Brodosplita i službeno odbijena

Biznis 02. stu 202215:49
Miroslav Lelas/PIXSELL

Visoki trgovački sud odbio je žalbu Brodosplita na rješenje splitskog Trgovačkog suda o obustavi predstečajnog postupka nad tom tvrtkom, a rješenje je stiglo na splitski trgovački sud.

Tim rješenjem, koje je danas i službeno objavljeno na stranicama Visokog trgovačkog suda, obustavljen je predstečajni postupak nad Brodosplitom. Taj splitski škver bi umjesto nastavka predstečajnog postupka mogao u stečaj ako u dogledno vrijeme ne deblokira račun, odnosno ne uplati 50 milijuna kuna.

VEZANE VIJESTI

Kako se navodi u rješenju Visokog trgovačkog suda, žalba dužnika se odbija kao neosnovana, te je potvrđeno rješenje splitskog Trgovačkog suda.

U obrazloženju uz ostalo piše da je Trgovački sud u Splitu odlučio obustaviti predstečajni postupak nad Brodosplitom, da će se po pravomoćnosti rješenja nastaviti postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka te upisati podatke o obustavi predstečajnog postupka u sudski registar tog suda i javne knjige, registre, upisnike i očevidnike u kojima je Brodosplit upisan kao nositelj nekog prava.

“Tijekom predstečajnog postupka Brodosplit je obavljao plaćanja koja nisu nužna za njegovo redovno poslovanje i na taj način postupio protivno odredbama članka 67. Stečajnog zakona. Uz to nisu valjano i argumentirano dokazali da su odvjetničke usluge, kao i usluge vanjskih suradnika bile nužne za njihovo redovno poslovanje”, navodi se među ostalim u rješenju Visokog trgovačkog suda.

Predstečaj je početkom godine zatražio sam Brodosplit koji je zapao u poslovne poteškoće zbog nemogućnosti povlačenja punog iznosa kredita ruske banke VTB koja je obuhvaćena sankcijama zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu. Novac od dvaju kredita je trebao biti utrošen na dovršetak dva broda, te ostale troškove. Predstečajni postupak je bio predložen i za Brodosplitova vlasnika grupaciju DIV u kojem su se kao razlog navele evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna utvrđene polovicom travnja.

Tijekom ožujka i travnja na tom sudu su održana ročišta za 11 društava iz sastava Brodograđevne industrije Split (BIS), a za 25 društava su pokrenuti postupci radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnih postupaka, te na njima rade tri suca splitskog trgovačkog suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.