Zelena akcija: Ulaganje u drugi blok NE Krško promašeno i srljanje u bankrot

Biznis 25. stu 202113:49
Izvor: N1/Ilustracija

Ulaganje u drugi blok NE Krško ne samo da je promašeno već je i srljanje u bankrot, poručili su u četvrtak predsjednik Zelene akcije Luka Tomac i austrijski 'zeleni' aktivist Reinhard Uhrig u povodu potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu Hrvatske i Francuske.

Tomac i Uhrig koji dolazi iz austrijske organizacije za zaštitu okoliša, Global2000, održali su na Markovu trgu konferenciju za novinare u povodu dolaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Tomac je rekao da nam je Macron “uz avione donio još neke darove”.

“U medijima, a onda i kasnije i od Vlade smo čuli poruke da osim sporazuma za avione će se danas potpisati i jedan drugi sporazum, nama u Zelenoj akciji jako bitan – a to je sporazum o nuklearnoj suradnji”, rekao je Tomac te naglasio da je trenutno nuklearna energija na europskoj razini “vruća tema”.

“Osim trenutnog procesa revizije studije utjecaja na okoliš za Plomin 1 svjedočili smo i najavama premijera Plenkovića i ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića o po nama suludom potezu ulaska u gradnju drugog bloka nuklearne elektrane Krško, a u Bruxellesu se upravo pregovara i o ulasku plina i nuklearne energije u europsku taksonomiju čistih energenata za rješenje klimatske krize”, kaže Tomac.

“Hrvatska je Francuskoj osim ove lijepe dobrodošlice potpisala i deklaraciju na inicijativu predsjednika Macrona podrške tako izmijenjenoj taksonomiji da je nuklearna energija čista”, poručio je Tomac.

Istaknuo je da su Zelena akcija i Global2000, uz pomoć Tehničkog sveučilišta u Beču izradile studiju koja govori da ne samo da možemo bez prvog reaktora NE Krško, koji nosi opasnosti i vrlo je moguće da ako neće moći zadovoljiti sigurnosne i okolišne standarde da će 2023. prestati raditi, već i da se konzervativne financijske projekcije izgradnje drugog bloka NE Krško snage 1100 MW kreću od 12 do 14 milijardi eura.

“Po izračunu studije Tehničkog sveučilišta u Beču cjelokupna energetska tranzicija prijelaza na sto posto obnovljive izvore energije – i Slovenije i Hrvatske košta upravo 14 milijardi eura. Tako da je računica jasna”, istaknuo je Tomac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar