Zelenski tražio od SAD-a da obustavi sankcije Abramoviču?

Ekonomija 24. ožu 202208:38 1 komentar
Roman Abramobvič
REUTERS/Suzanne Plunkett/File Photo

Strani mediji pišu da bi Sjedinjene Američke Države mogle odustati od sankcioniranja Romana Abramoviča, vlasnika nogometnog kluba Chelsea, nakon što je ukrajinski predsjednik kazao da bi se ruski oligarh mogao pokazati važnim posrednikom u pregovorima Kijeva i Moskve.

Velika Britanija i Europska unija su uvele sankcije Abramoviču, a EU tvrdi kako mu je privilegirani pristup Putinu “pomogao da zadrži značajno bogatstvo”.

Ruski biznismen, vlasnik nogometnog kluba Chelsea, ne nalazi se na američkom popisu sankcija, iako je niz američkih investicijskih fondova navodno pristao zamrznuti njegovu imovinu prema smjernicama Velike Britanije.

U ponedjeljak je New York Times prenio kako je Abramovič koristio fiktivne kompanije kako bi “tiho plasirao milijarde dolara u istaknute američke investicijske fondove i privatne investicijske kompanije”.

Iako je Zelenski navodno vjerovao da bi Abramovič mogao pomoći u mirovnim pregovorima, američki dužnosici su kazali za Wall Street Journal da “nemaju razloga vjerovati da je gospodin Abramovič bio od posebne pomoći u razgovorima između ukrajinske i ruske vlade, a obavještajne procjene su, zapravo, sugerirale drugačije”.

Isti medij je prenio da postoji skepticizam unutar ukrajinske vlade i drugih zapadnih administracija o tome koliko je Abramovič do sada bio od pomoći.

Nekoliko britanskih i europskih dužnosnika kazalo je da nemaju informacije o tome da je Zelenski uputio konkretnu molbu njihovim liderima da ne uvode sankcije Rusu. Nekoliko ukrajinskih dužnosnika kao i onih iz drugih zapadnih vlada također je skeptično koliko je zapravo Abramovič uključen u mirovne pregovore.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare