Zorić: Prijeti nam početak negativne spirale

Biznis 23. lip 202217:02 > 20:001 komentar
Izvor: N1

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić u Newsroomu je komentirao Vladine mjere protiv inflacije.

O mjeri uvođenja fiksna cijene goriva na svim benzinskim postaja osim na autocestama, Zorić kaže da je većini u redu, ali postoje i oni kojima nije.

“Malim distributerima i onima kojima je ovaj rast cijena prilika naravno da nije okej, ali većini sasvim sigurno jest jer im znači manji troškove”, kazao je.

“Cijelo vrijeme se borimo, odnosno država čini svoje ustupke u pojedinim segmentima da ne bi došlo do većeg poskupljenja nego što bi moglo doći. To je prije svega dobro za kakvo takvo očuvanje standarda građana, a onda i poduzeća”, dodaje Zorić.

VEZANA VIJEST

Smatra da je električna energija ostala u drugom planu u ovoj krizi.

“Dominira pitanje cijena goriva, na drugom mjestu je tema inflacije, tek treće mjesto zauzima ova priča u tom javnom diskusrsu”, kazao je Zorić, a potom je naveo i zabrinjavajuće podatke istraživanja koje su proveli među hrvatskih poduzećima:

“Oko 80 posto hrvatskih tvrtki u električnoj energiji ima glavni izvor koje pokreće njezino poslovanje. 72 posto tvrtki ne može povećanje troškova električne energije prebaciti u konačnu cijenu svog proizvoda.”

Nužne nove mjere za pomoć poduzetnicima

Otkrio je i kolika su poskupljenja s kojima su suočeni poduzetnici.

“40 posto ih ima 100 posto poskupljenja, daljnih 20 posto ih ima do 300 posto, a 15 posto ih ima preko 300 posto. Polovica izjavljuje da gube konkurentnost, a što je još gore – njih 30 posto kaže da će odustati od investiranja. Negdje se moraju naći rezerve. Kada sve to zbrojite, posljedice su da neće biti zapošljavanja i počet će ta negativna spirala”, rekao je Zorić istićući da je nužno da se iznađu nove mjere.

Na pitanje što bi najviše pomoglo, Zorić odgovara – subvencije.

“Nema tu puno mudrovanja – subvencije po uzoru na druge europske zemlje. Naravno da su tu mogućnosti Hrvatske ograničene, ali postoje”, rekao je.

Za inflaciju kaže da je to najopasnija bolest koja se može dogoditi gospodarstvu.

“To je bolest, ne znam može li se gospodarstvu dogoditi gora zaraza. Ona je kao korona od nekuda došla i zahvatila čitavo europodručje i izvan tog područja. Očito je da su energenti generator te inflacije, ali priličan broj stručnjaka govori i da EU plasira malo previše novca, očito je da to europska ekonomija ne može popratiti”, upozorio je Zorić.

Smatra da se u nekim izrazito kriznim situacijama ne može sve prepustiti tržištu.

“Mislim da određenu ulogu treba odigrati i država jer ona jedina ima te instrumente. Ono što mi možemo je pripomoći tome tako da spriječimo one koji to čine neopravdano, one koji love u mutnom. Ali tržište ne smijemo zaustaviti”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar