Direktor HUP-a: U gospodarske programe treba povlačiti barem 50 posto sredstava

Biznis 08. sij 202118:15 > 20:48
damir zorić, hup, hrvatska udruga poslodavaca
Izvor: Matija Habljak/PIXSELL

Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, u Newsroomu je govorio o potresom pogođenim područjima i pomoći poduzetnicima.

“Ta područja su i bez korone i bez potresa bila u stanju da im je trebalo pomagati i dignuti razinu standarda, koji je u mnogim tim mjestima bio ispod hrvatske razine. A onda je, nakon korone, došao i razorni potres koji je devastirao ta područja”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Kaže da je prioritet gospodarstvenika humanitarno pomoći tim ljudima. Na područje je poslano tone različitih materijala i kućnih potrepština, a mnoge tvrtke novčana sredstva uplaćivala su i privatno.

“Treba ljudima osigurati krov nad glavom, hranu i ogrjev, ali ne i manje bitno, treba pristupiti žurnim mjerama kojima će se osigurati opstanak tamošnjih tvrtki, kojih nema puno. Subjektima koji tamo postoje, treba omogućiti da opstanu, a nakon toga i da se uključe u gospodarski život”, rekao je.

“Svi smo sluđeni više s ovim događajima. Nakon korone koja se otegnula došla je i ta stalna trešnja. Produženje epidemioloških mjera je izvan naše moći… Vidimo da su brojke do neke mjere manje, koliko je to posljedica ukupnih kretanja, a koliko zatvaranja, meni je teško govoriti. Mnogi će osjećati posljedice, to je sasvim sigurno”, govori.

Nacionalna razvojna strategija

Dotaknuo se i Nacionalne razvojne strategije. “Strategija je uvijek skup nekih temeljnih ciljeva. Nemamo ništa protiv toga kako su oni postavljeni, ambiciozni su, i ako se ostvare, za deset godina će nam svima biti bolje. Postoje i najave vrlo izdašnih sredstava. U ovom času nam nedostaje kako to sve ostvariti, ako nemamo precizan operativan provedbeni plan, bojim se da će se od strateških ciljeva ostvariti puno manje nego bismo mi željeli”, rekao je Zorić.

Što se tiče tih razvojnih sredstava, HUP se zalaže da se više sredstava povlači u gospodarske programe, a ne u javni sektor. “Treba biti iskren, realno je govoriti da je postotak dosad bio bliže 25. Taj postotak sada treba biti barem 50 posto. Slovenija je u gospodarstvo ulagala 75 posto, a 25 u javni. Novu dodanu vrijednost stvarat će gospodarske djelatnosti… U uljuđenoj zemlji je uopće nepristojno pričati tko je čega vlasnik. Ako svi radimo po istom zakonu, koga briga tko je vlasnik… Treba nam efikasno gospodarstvo, koje stvara dodanu vrijednost, koje stvara nova radna mjesta.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar