Šljive kao lijek: 5 razloga zašto se ovo voće treba naći na vašem jelovniku

Cooking 30. pro 202215:46 0 komentara
Pixabay

Ovo ukusno voće sadrži mnogo vitamina, minerala, vlakna i antioksidanse koji mogu pomoći smanjiti rizik od nekoliko kroničnih bolesti.

Iako su u našim područjima najzastupljenije plavo-ljubičaste šljive, ovo koštuničavo voće dolazi u mnogim bojama, uključujući zelenu, crvenu, žutu i ljubičastu. Od šljiva se radi ukusan pekmez, odlične su u voćnim salatama, smoothiejima, kolačima, a mogu se jesti i suhe.

Zašto jesti šljive?

Šljive imaju vrlo malo kalorija – na 80 gr otpada samo 29 kcal, no sadrže mnoge zdravstvene prednosti.

Evo zašto bi se šljive stalno trebale nalaziti na vašem jelovniku.

1. Pomažu kod zatvora

Svježe, a posebice suhe šljive poznate su po sposobnosti ublažavanja zatvora i poboljšanju probave, zahvaljujući mnoštvu vlakana koje sadrže.

Vlakna u suhim šljivama uglavnom su netopiva, što znači da se ne stapaju s vodom. Šljive mogu ubrzati brzinu kretanja otpada kroz vaš probavni trakt, što je posebno korisno kod starijih ljudi koje često muči zatvor.

Osim toga, suhe šljive i sok od suhih šljiva sadrže sorbitol, šećerni alkohol s prirodnim laksativnim učinkom.

2. Pomažu u borbi protiv starenja

Šljive su prepune biljnih spojeva koji imaju antioksidativna svojstva, što znači da sprječavaju reakciju kisika s drugim kemikalijama i nanošenje štete stanicama i tkivima. Posebno su bogate antocijanima, spojevima koji su također odgovorni za tamnu boju kože šljive. Istraživanja pokazuju da su šljive bogatije ovim zaštitnim spojevima od drugog voća, uključujući breskve i nektarine.

3. Reguliraju razine šećera u krvi

Iako imaju prilično visok udio ugljikohidrata, svježe i suhe šljive ne uzrokuju značajan porast razine šećera prema nekim istraživanjima.

To se pripisuje njihovom potencijalu povećanja razine adiponektina, hormona koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi. Vlakna u šljivama usporavaju brzinu kojom vaše tijelo apsorbira ugljikohidrate nakon obroka, uzrokujući postupni porast šećera u krvi, umjesto naglog skoka.

4. Jačaju kosti

Šljive mogu pomoći i kod iscrpljujućih stanja kostiju kao što su osteoporoza i osteopenija, koje karakterizira niska gustoća kostiju.

Sprječavaju gubitak koštane mase, a u nekim slučajevima mogu poništiti gubitak koštane mase koji se već dogodio.

5. Čuvaju srce i mozak

Kalij u šljivama je dobar za kontrolu krvnog tlaka na dva načina. Pomaže vašem tijelu da se riješi natrija kada mokrite i smanjuje napetost u zidovima krvnih žila. Kad vam je krvni tlak niži, smanjuju se izgledi da ćete dobiti moždani i srčani udar.

Osim toga, istraživanje iz 2017. proučavalo je učinak soka od suhih šljiva na ljude s visokim kolesterolom. Istraživači su otkrili da ljudi koji su svakodnevno pili sok od suhih šljiva imaju niži LDL (loš) kolesterol i povišen HDL (dobar) kolesterol.

Najbolji recepti sa šljivama

Šljive su savršene za razne deserte koji se vrlo lako i brzo pripremaju. Kako su iznimno sočne, sjajno se slažu s biskvitima i lisnatim tijestom, a pekmez od ovog voća idealan je namaz za palačinke.

1. Pekmez od šljiva

Sastojci:

– 6 kg šljiva

– 1 kg šećera

– staklenke

Priprema:

Šljive operite odstranite im koštice i sameljite ih u blenderu ili multipraktiku.

Šljive kuhajte na laganoj vatri dok se pekmez ne počne zgušnjavati. Dodajte mu šećer, dobro promiješajte i dalje kuhajte nekoliko sati dok ne dobijete željenu gustoću. Staklenke dobro operite i zagrijte u pećnici na 50 °C.

Pekmez prelijte u staklenke i vratite u zagrijanu pećnicu. Kad se na vrhu napravi korica, staklenke zatvorite poklopcima i ostavite ih da se postepeno ohlade.

2. Kolač sa šljivama

Sastojci:

– 5 jaja

– 15 žlica šećera

– 15 žlica ulja

– 15 žlica brašna

– 1/2 praška za pecivo

– 1 vanilin šećer

– 1 limun sok i korica

Nadjev:

– 1 kg zrelijih i sočnih šljiva

– 1 žlica cimeta

– 5 žlica šećera

Priprema:

Šljive operite, očistite i prepolovite. Pospite ih sa šećerom i cimetom te pustite da stoje. U međuvremenu umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte im ulje, brašno i prašak za pecivo. Posebno izradite snijeg od bjelanjaka i povežite ga s tučenim žumanjcima. Kalup za kolač namastite, a možete staviti i papir za pečenje. Šljive pomiješajte sa smjesom, ulijte je u kalup i pecite 35 minuta na 180°C.

Gotov kolač narežite na kocke i pospite šećerom u prahu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!