Državni ured za javnu nabavu pokušao je namjestiti natječaj za Narodne novine

Crna kronika 25. lip 202209:55 > 10:27 0 komentara
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Državni ured za središnju javnu nabavu pokušao je namjestiti natječaj za javnu tvrtku Narodne novine vrijedan 54,2 milijuna kuna, ali ih je u tome spriječila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) poništivši nezakonitu izmjenu dokumentacije, piše u subotu Jutarnji list.

Središnji ured, naime, raspisao je 3. siječnja natječaj za dvogodišnju nabavu uredskog materijala za sva ministarstva, vladine urede i agencije te za Ured predsjednika RH koji je bio podijeljen na četiri grupe.

VEZANE VIJESTI

Na zahtjev Narodnih novina (NN) 28. travnja mijenjaju dokumentaciju u troškovniku za grupu tri, koja je ukupno vrijedna 10 milijuna kuna i u kojoj se traže tiskanice, kuverte i ostali papirnati uredski materijal, i to za 10 artikala.

Dokumentaciju su promijenili tako da pojedini proizvodi dimenzijama odgovaraju isključivo Narodnim novinama, jer nijedna od drugih tvrtki na tržištu ne može ponuditi takav uredski materijal.

Konkretno, u natječaju se tražila knjiga izdanih računa dimenzija 40 puta 30 centimetara, no na zahtjev Narodnih novina Središnji ured promijenio je dimenzije u 42 puta 29,7 centimetara, odnosno na način da tom uvjetu može udovoljiti samo jedan subjekt, javna tvrtka Narodne novine.

Drugi proizvođači, navela je tvrtka Zvibor u svojoj žalbi od 6. svibnja, primjenjuju dimenzije 40 puta 30 centimetara, koje su bile navedene u prvoj verziji natječaja, upravo zbog toga da Narodne novine ne bi mogle tvrditi da su kopirane i da drugi proizvode knjige koje su oni zaštitili u točno iskazanim dimenzijama – 42 puta 29,7 centimetara.

No, čak i uz tako precizno definirane dimenzije, Središnji ured nije dopustio odstupanja. Slično se dogodilo kod još devet proizvoda. Kod četiri artikla početna je dimenzija iznosila 21 puta 14,5 cm, a nakon izmjene dokumentacije na zahtjev NN-a 21 puta 14,8 cm, odnosno promijenjena je za dva milimetra.

Iz Središnjeg ureda u odgovoru na žalbu pokušali su opravdati svoje postupke tvrdeći da nisu nikome pogodovali i da na tržištu postoji više proizvođača koji mogu zadovoljiti uvjete natječaja. No, nisu uspjeli, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram