Jesu li iz Državne škole izvučene stotine tisuća eura? Plaćani golemi računi, sumnjivi poslovi, privatni troškovi?

Crna kronika 13. tra 202417:03 0 komentara
Slavko Midzor/PIXSELL

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno je suđenje Nataši Lacković nekadašnjoj pomoćnici ravnateljice Državne škole za javnu upravu koja je optužena da je iz budžeta škole izvukla ukupno 2,2 milijuna kuna odnosno oko 304 tisuće eura. 

Novac je, prema optužnici, isplaćen tvrtki Thorium Consult između ožujka i studenog 2017. godine. Plaćeno im je oko 1,7 milijuna kuna za usluge koje, kako tvrdi državno odvjetništvo, nikada nisu obavljene. Uz Natašu Lacković za ove malverzacije optužen je i Goran Lepen član uprave Thorium Consulta. I ona i ostali optuženici negiraju krivnju.

Odobreni lažni računi

Iste godine je, prema optužnici, novac izvukla i za tvrtku Neos. Odobravala je plaćanje računa koje joj je slao član uprave te tvrtke Davorin Capan, koji je zbog toga također optužen. Državno odvjetništvo tvrdi da je Neosu neosnovano isplaćeno 500 tisuća kuna.

Zajedno s Natašom Lacković i dvojicom poduzetnika, optužen je i treći, Igor Likić koji je vodio tvrtku PureAchieve j.d.o.o. Name, slijedeći trag novca istražitelji su utvrdili da su Thorium Consult i Neos, fingirajući poslovni odnos, novac koji im je platila Državna škola za javnu upravu, prebacili upravo Likićevoj firmi.

On je pak, navodi se također u optužnici, sredstva proslijedio dalje članovima svoje obitelji, kao i ljudima bliskima Nataši Lacković, koji su, prema tvrdnjama tužiteljstva, dio tog novca vratili njoj.

Peglala i službenu karticu

Osim što je došla do novca preko fiktivnih poslova s privatnim tvrtkama s čijim direktorima je bila u dosluhu, Nataša Lacković optužena je i da je službenom kreditnom karticom Državne škole za javnu upravu plaćala privatne troškove – informatičku opremu i putne troškove. Domogla se na taj način nešto više od 80 tisuća kuna, stoji u optužnici.

Ukupno je, prema tvrdnjama tužiteljstva, Državnu školu za javnu upravu oštetila za 304 tisuće eura.

Kako je sve otkriveno?

Inače, da je ovaj novac pronevjeren objavio je u prosincu 2017. još ondašnji ministar uprave Lovro Kuščević, a istraga je otvorena nedugo nakon što je sektor uprave preuzeo Ivan Malenica.

Proces još nije gotov, već sud ispituje svjedoke koji su opisivali donos Državne škole za javnu upravu s privatnim tvrtkama čiji su direktori optuženi.

Tako je zaposlenica Neosa potvrdila da je ta tvrtka surađivala s Državnom školom za javnu upravu. Opisala je kako je radila na projektima zajedno s Natašom Lacković. No, ta svjedokinja nije vidjela račune što ih je Neos ispostavljao Državnoj školi.

Kako su nastali računi?

“Ne znam tko je izradio te račune, niti tko je odredio iznose u njima”, izjavila je na sudu. Za tvrtku PureAchieve, kaže, nikada nije čula.

Još jedan informatičar potvrdio je da je surađivao s Natašom Lacković na projektima za Državnu školu javne uprave. Prema njegovim riječima iznosi u ispostavljenim računima nisu bili previsoki. Ni on nikada nije čuo za tvrtku PureAchieve. Suđenje se nastavlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!