Kraj pravosudne sage: Svećeniku i bankarici uvjetne kazne. Neće u zatvor ako župi vrate pronevjerene milijune

Crna kronika 16. svi 202415:18 0 komentara
Ilustracija/Ivo Čagalj/Petar Glebov/Pixsell

Konačno je okončan proces svećeniku Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić. Njih dvoje su još 2012. pronevjerili 9,8 milijuna kuna odnosno sadašnjih oko 1,3 milijuna eura od prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi.

Dio novca, oko 2,5 milijuna kuna pronađeno je na bankaričinom računu netom nakon izbijanja ove afere. Navodno su ukradenim novcem na bankaričino ime kupili i jahtu Lucky me.

U više navrata suđenje im je ponavljano, da bi na kraju odlučili sve priznati. Zato je sada Visoki kazneni sud RH odbio žalbu tužiteljstva koje je tražilo da im se izreknu strože kazne.

Kazne su blage, ali…

Potvrđena je presuda Županijskog suda u Splitu kojom su svećenik i bankarica osuđeni uvjetno – na godinu dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine. Dobili su i posebnu obvezu da u roku dvije godine uplate oštećenoj župi novac u visini počinjene štete. Ako to ne naprave uvjetna osuda može se opozvati. ova presuda je pravomoćna.

Tužiteljstvo je smatralo da je kazna preblaga, dok su Nimac i Jasmina Bilonić tražli da se žalba odbaci. Ipak Visoki kazneni sud zaključio je da su uvjetne kazne primjerene, kao i obveza da vrate novac župi kao dodatni uvjet.

“Time će se u dovoljnoj mjeri izraziti društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, jačati povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utjecati na optuženike kao počinitelje i sve druge da ne čine kaznena djela, kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja te omogućiti počinitelju ponovno uključivanje u društvo”, zaključio je Visoki kazneni sud.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!