Na splitskom skupu branili “Za dom spremni”, policija će prijaviti dvije osobe

Crna kronika 10. tra 202320:48 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Na obilježavanju 32. obljetnice osnutka 9. bojne HOS-a Rafaela viteza Bobana u ponedjeljak kod spomenik te postrojbe u Splitu govornici su branili pozdrav "Za dom spremni" te govorili da su zločini u Hrvatskoj počinjeni pod zvijezdom petokrakom, a policija je najavila optužni prijedlog protiv dvije osobe.

Splitska je policija večeras izvijestila kako je na temelju dosadašnjeg istraživanja utvrđeno da je na tom skupu došlo do narušavanja javnog reda i mira upućivanjem poruka-uzvika neprimjerenog sadržaja na javnom mjestu.
“Temeljem utvrđenog činjeničnog stanja protiv dvije osobe će se zbog sumnje da su ostvarile obilježja prekršaja iz čl. 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira podnijeti optužni prijedlog”, priopćeno je iz splitske policije.

Jedan od ratnih zapovjednika te postrojbe Miće Ćuk je istaknuo kako je tijekom Domovinskog rata imala oko 2500 pripadnik od kojih je više od 300 ozlijeđeno, 46 poginulo, a sada se u javnosti prikazuje negativno. Kazao je kako pozdrav “Za dom spremni” smeta neprijateljima Hrvatske i ljubiteljima zvijezde petokrake.

“Pitamo se tko je stvorio hrvatsku državu – Pupovac, Furio Radin, Kajtazi, NATO, UEFA, FIFA, Bruxelles, Soroš? Ma koga se mi to plašimo, hrvatska država je stvoren krvlju hrvatskih branitelja koji su bili za dom spremni i još su uvijek za dom spremni”, kazao je Ćuk. “Ovaj časni pozdrav smeta i nekim tzv. našima” ali, dodao je, “mi ćemo zauvijek biti za dom spremni.”

On je svoj govor završio uzvikom “Za dom” nakon čega su nazočni pripadnici te postrojbe korski uzviknuli “spremni”.
U govorima su se, među ostalim, čule kritike na račun aktualne vlasti kojoj je zamjereno što dopušta, kako je rečeno, da Pupovac vlada Hrvatskom.

Inače, Ministarstvo unutarnjih poslova je u javnu raspravu poslalo izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojem će se najviša novčana kazna, od četiri tisuće eura, moći izreći onima koji ističu ili uzvikuju ustaške ili nacističke simbole i poklike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!