Nova prevara: Ovu poruku od banke ni slučajno ne otvarajte, ostat ćete bez novca

Crna kronika 26. sij 202310:44
Photo by Marjan Grabowski on Unsplash

Računalnom prijevarom tvrtka kod Bjelovara ostala je bez više tisuća eura nakon što su njenu odgovornu osobu prevaranti elektronskom poštom naveli da ažurira navodno novu verziju mobilnog bankarstva, a zapravo je bila riječ o tzv. zlonamjernoj poruci.

Bjelovarsko-bilogorska policija u četvrtak je objavila kako je na email tvrtke iz Nove Rače stigla poruka s nazivom banke u kojoj imaju otvoren račun te s navodnom molbom za ažuriranjem nove verzije mobilnog bankarstva. Za to se trebalo prijaviti na link koji se nalazio u toj poruci, a ulaskom na link zatraženi su korisnički broj za ulaz u mobilno bankarstvo, pin te jednokratna zaporka koja je pristigla SMS porukom s broja banke.

Tijekom dana stigla je nova email poruka te banke, kojom mole korisnike da ne otvaraju raniju poruku jer se radi o zlonamjernoj pošti, odnosno “phishing” kampanji usmjerenoj na klijente banke.

Budući da je spomenuta zaposlenica ranije otvorila zlonamjernu poruku, nazvala je korisničku službu i tom je prilikom utvrdila da s poslovnog računa tvrtke nedostaje više tisuća eura.

Iz policije upozoravaju građane te zaposlenike raznih poduzeća da, ako zaprime elektroničku poštu takvog ili sličnog sadržaja, ne otvaraju link te ne ispunjavaju tražene podatke, s obzirom da se radi o zlonamjernoj pošti kojoj je cilj financijski oštetiti građane ili poduzeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar