Novi potez Vrbanovićeve obrane

Crna kronika 26. svi 202112:26 > 13:44 0 komentara
N1

Obrana Damira Vrbanovića na sve pravne načine pokušava srušiti pravomoćnu presudu Županijskog suda u Osijeku koja ga je osudila zajedno s braćom Mamić i Milanom Pernarom. Nakon ustavne tužbe, sada su se obratili glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek. Predlažu podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti.

Riječ je o izvanrednom pravnom lijeku kojeg obrana sama ne može pokrenuti, no smatraju da postoje osnove za to jer je, po njihovom mišljenju, Vrbanoviću povrijeđeno konfrotacijsko pravo kada je presuda donesena na dokazima na koje se Vrbanović nije imao priliku očitovati.

Naime, odvjetnik Janjko Grlić u svom prijedlogu ističe da je za vrijeme suđenja 2018. godine, nakon što je istraga već završena, tužitelj sudu predložio nove dokaze. Obrana se tome protivila, no sud je dio tih dokaza prihvatio i kasnije na njima temeljio presudu. No Vrbanović se na te dokaze nije imao priliku očitovati. Tog dana nije bio prisutan na raspravi, koristo je svoje pravo nedolaska, a tužitelj je dokaze predložio bez najave.

DORH zaprimio zahtjev, odluka još nije donesena

Odvjetnik Grlić zato predlaže Zlati Hrvoj Šipek da podigne zahtjev za zaštitu zakonitosti pred Vrhovnim sudom te istovremeno traži odgodu izvršenja pravomoćne  presude dok Vrhovni sud po tom zahtjevu ne odluči.

Što na to kaže glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek koja ovaj prijedlog može i prihvatiti i odbaciti – još nije poznato. U DORH-u kažu da je prijedlog zaprimljen tek nedavno te da odluka još nije donesena.

Inače, 26. svibnja je datum je kojeg je ranije sutkinja izvršenja odredila Damiru Vrbanoviću za javljanje na služenje tri godine duge kazne u Remetinec. Međutim, danas  Vrbanović ipak ne mora prema zatvoru. Zatražio je odgodu iz zdravstvenih razloga. Sud se zatim, po proceduri, obratio za mišljenje zatvorskoj bolnici. Kada primi njihovo mišljenje, sutkinja izvršenja će odlučiti o molbi za odgodu izvršenja kazne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.