Osuđene tri osobe iz velike afere. Neće u zatvor, radit će za opće dobro

Crna kronika 26. ruj 202210:572 komentara
Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Županijski sud u Zagrebu donio je presudu prema kojoj su tri osobe iz velike afere vezane za aferu Janaf proglašene su krivima.

Neće u zatvor, već su osuđeni na rad za opće dobro. Vijest o presudi objavio je Europski ured javnog tužitelja u Hrvatskoj. Riječ je o aferi u kojoj su optuženi bivši SDP-ovac i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić te HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

“Kao što je to već objavljeno 25. svibnja 2022. Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv 10 državljanina Republike Hrvatske, uključujući gradonačelnike Velike Gorice i Nove Gradiške zbog kaznenih djela koja uključuju aktivne i pasivne koruptivne radnje i zlouporabu položaja”, piše Ured Europskog javnog tužitelja u svom priopćenju.

Županijski sud donio tri presude

U ponedjeljak je Županijski sud u Zagrebu donio tri presude kojima su tri okrivljenika proglašeni krivima zbog nezakonitog pogodovanja i pokušaja zlouporabe položaja i ovlasti.

Naime, tri okrivljenika u odnosu na koje su donesene presude teretili su se za manipulaciju postupcima javne nabave s ciljem osiguranja dodjele građevinskih projekata izgradnje solarne elektrane i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Ukupna vrijednost projekata iznosila je 22,6 milijuna € (HRK 169,9 milijuna) pri čemu su svi inkriminirani projekti bili financirani iz Kohezijskog fonda Europske Unije I Fonda za regionalni razvoj Europske Unije.

“Jedan od okrivljenika, direktor trgovačkog društva Solarna tehnologija d.o.o. koji se teretio za manipulaciju, zajedno s ostalim okrivljenicima među kojima je bio i gradonačelnik Nove Gradiške, javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje “BIOSOL – solarne elektrane” s ciljem ostvarivanja prednosti u odnosu na konkurente, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od € 26 700 (200 000 kuna)”, piše Ured europskog javnog tužitelja.

Nadalje, dvoje preostalih okrivljenika od kojih je jedan bio predsjednik uprave trgovačkog društva VG Vodoosprkba d.o.o., a druga voditeljica Odjela za projekte finacirane od strane Europske Unije u istom trgovačkom društvu, teretili su se da su na traženje gradonačelnika Velike Gorice manipulirali postupkom javne nabave za izbor izvođača radova na projektu izgradnje Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici s ciljem osiguranja dodjele tih radova trgovačkom društvu u vlasništvu poduzetnika povezanog s gradonačelnikom Velike Gorice, osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci koja je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi i novčanom kaznom u iznosu od € 13 400 (100 000 kuna), te uvjetnom osudom na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od 3 godine.

Sve tri presude donesene su na temelju sporazuma stranka budući da je sve troje okrivljenika u cijelosti priznalo kaznena djela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar