PNUSKOK bio u Ministarstvu kulture. Istražuju posao ministrice i dekana Geodezije

Crna kronika 25. sij 202411:08 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

PNUSKOK je u srijedu, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, izuzeo određenu dokumentaciju u HŽ Infrastrukturi vezano uz snimanje zgrade zagrebačkog Glavnog kolodvora, koju je uz znanje i suglasnost ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek obavio Geodetski fakultet.

Telegram je otkrio da u HŽ Infrastrukturi uopće nisu znali da te snimke postoje, iako je Geodetski fakultet snimanje obavio još 2020. godine.

Također, Telegram navodi da dolazak PNUSKOK-a u državnu tvrtku HŽ Infrastruktura nije bio vezan uz njihovo poslovanje, već ih je isključivo zanimalo jesu li im dostavljene snimke Geodetskog fakulteta, s obzirom da je taj posao plaćen europskim novcem, a plaćanje je odobrila upravo Obuljen Koržinek.

Telegram neslužbeno doznaje i da je PNUSKOK, također po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, prošloga tjedna bio i u Ministarstvu kulture i medija. Zanimali  su ih poslovi snimanja zgrada nakon potresa i plaćanja Geodetskom fakultetu koje je odobrila ministrica. U Ministarstvu kulture i medija PNUSKOK je razgovarao s više nadležnih osoba isključivo o temi snimanja zgrada stradalih u potresu koje je po nalogu ministrice radio Geodetski fakultet.

Ured europskog javnog tužitelja istražuje i slučaj snimanja zgrade Hrvatskog muzeja arhitekture. Kao što se pisalo, Ministarstvo kulture nikada Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti nije dostavilo 3D snimke navedene građevine, koje je prema nalogu ministrice izradio Geodetski fakultet. Kako te snimke HAZU nikada nije dobio, morali su za potrebe obnove naručiti novo 3D skeniranje iste zgrade. Pritom zanimljiva je i cijena: Geodetski fakultet taj je posao obavio za 361.500 tadašnjih kuna dok je privatna tvrtka isti taj posao obavila za 45.000 kuna, dakle za osam puta manji iznos.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!