Podignuta optužnica protiv dvije carinske službenice: Tražile su mito za neprijavljenu robu

Crna kronika 23. lis 202316:44 0 komentara
Ivica Galovic/PIXSELL

Uskok je podigao optužnicu protiv dvije carinice koje tereti da su 11. kolovoza 2023., na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, pokušale od stranog državljanina uzeti mito kako bi izbjegao carinski prekršaj.

Tužiteljstvo je izvijestilo da carinice starosti 59 i 43 godine tereti na osječkom Županijskom sudu za primanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti prilikom granične carinske kontrole pregledom prtljage stranca koji je automobilom ulazio iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Uskok je precizirao da su carinice pronašle neprijavljenu robu koja podliježe carinskom nadzoru, nakon čega su mu predočile da je počinio prekršaj za koji će kazna iznositi najmanje 10.000 kuna i da će postupak trajati najmanje tri sata, kao i da će biti evidentiran kod policije te da može izbjeći prekršaj, a on neka predloži kako.

Kada im je rekao da kod sebe ima 1.500 švedskih kruna, carinice su ga uputile da na bankomatu u Slavonskom Šamcu podigne novac u kunama i da im donese onoliko novca koliko on procijeni. Pritom su mu, navodi Uskok, poručile da one gube na plaći time što ga neće kazniti.

Međutim, iako je strani državljanin otišao u pravcu Slavonskog Šamca, vratio se do graničnog prijelaza bez da je podigao novac navodeći pritom da mu je kartica zaključana za inozemne transakcije.

Potom, nastavlja Uskok, carinice nisu evidentirale počinjeni carinski prekršaj niti su poduzele daljnje radnje radi sankcioniranja počinitelja prekršaja, već su mu naložile da robu vrati u Bosnu i Hercegovinu, što je on i učinio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!