Policija traži hakere zbog ruske propagande na portalu Slobodne Dalmacije

Crna kronika 22. ožu 202219:28
Izvor: Unsplash/Ilustracija

Splitska Kriminalističko obavještajna služba (KOS) počela je s istraživanjem hakiranja portala Slobodne Dalmacije koji se dogodio u utorak poslijepodne kad su neki stariji članci zamijenjeni telstovima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom.

U kratkom odgovoru iz odjela za odnosa s javnošću PU splitsko-dalamtinske Jerka Kurevije stoji kako imaju saznanja o tom događaju, da su poduzeli sve potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije kako bi počeli s kriminalističkim istraživanjem.

Neslužbeno se doznaje da je policija odmah nakon prijave događaja stupila u vezu s odgovornim osobama Slobodne Dalmacije i uputili ih u proceduru oko podnošenja kaznene prijave i prikupljanja podataka.

vezana vijest

Splitski KOS je osnovan 2019. , bavi se isključivo kibernetičkim kriminalitetom i digitalnom forenzikom. Do tada su se tom problematikom bavili policijski djelatnici s Odjela gospodarskog kriminaliteta, Odjela općeg kriminaliteta, te policijske postaje.

Portal Slobodne Dalmacije je hakiran nešto poslije 16.30 sati kada je nepoznati počinitelj ili više njih upao u sustav te novine. Hakerski napad je obavljen tako što su u nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamjenjeni članci kojima se promiče ruska propaganda u ratu s Ukrajinom.

Na stranicama Slobodne Dalmacije je bilo objavljeno da je riječ o desetak tekstova koji su na portalu objavljeni pod imenima novinara te novine.

Službe Slobodne Dalmacije su na vrijeme uočile upad u sustav i rade na otklanjanju problema.  Hakerski napad su prijavili policiji.

Glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo nije željela komentirati slučaj tek je za Hinu kratko rekla kako je istraga u tijeku, da rade na tome i da su članci izbrisani.

Neki od proruskih članaka koji su osvanuli na portalu Slobodne Dalmacije tijekom popodneva su “Zapadni stroj za obmane”, “Koju stranu podržavate?”,  “Za što se bore ukrajinske trupe i što je još važnije za koga se bore?”,  “Đakon Kuraev se vratio u život! I još jednom se istaknuo”,  “NATO je svjetski vjesnik revolucija i sukoba”,  “Ruska kampanja u Ukrajini”, “Zapad je učinio sve kako bi osigurao da nacisti vladaju Ukrajinom”, te “SAD priznaje da u Ukrajini imaju skrivene biolaboratorije”.

Iz Slobodne Dalmacije su se ispričali čitateljima naglasivši da taj sadržaj nikako ne odražava njihovu uređivačku politiku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar