Riječki poduzetnici optuženi za utaju oko 2,7 milijuna kuna poreza

Crna kronika 14. kol 202212:35
Podijeli:
Izvor: Fran Rubil/PIXSELL

Riječko tužiteljstvo optužilo je dvojicu poduzetnika tereteći ih da su preko inozemnih računa utajili više od 2,7 milijuna kuna poreza, a po neslužbenim podacima riječ je o ocu i sinu na čijoj je jahti ljetovanje provodio bivši ministar Zdravko Marić.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci objavilo je samo dob osumnjičenika, no po pisanju medija optužnicom su obuhvaćeni M. P. i B. P.

VEZANE VIJESTI

Portal Telegram objavio je da je dobio potvrdu da se radi o ocu i sinu te da je riječ o poslovnim ljudima koji su se u fokus javnosti vratili nakon što je lani Zdravko Marić, tada još aktivni ministar financija proveo dio ljetovanja na jahti poduzetnika.

Marić je nakon lanjskog ljetovanja potvrdio da je jahta na kojoj je proveo dio godišnjeg odmora u vlasništvu obitelji njegova prijatelja, ali je odbacio sumnje da je došao u sukob interesa, ustvrdivši da je bio na jahti prijatelja čija obitelj za njegova mandata nije imala oprost poreznog duga, olakšice niti kredit HBOR-a.

74-godišnjaku na teret se stavlja da je od 2007. do studenog 2009. u Rijeci, kao odgovorna osoba riječkih tvrtki i ovlašteni potpisnik računa više tvrtki sa sjedištima izvan Hrvatske, koristio račune inozemnih tvrtki kako bi prikrio ostvareni dohodak iz poslovanja svojih rezidentnih tvrtki.

Prema optužnici obavio je više transakcija s računa tvrtki u kojima je bio odgovorna osoba te dio novca ponovno transferirao u rezidentna trgovačka društva i tako se okoristio isplatom kamata, oštetivši državni proračun za više od 1,1 milijun kuna.

Prema sumnjama tužiteljstva u ime tvrtke iz Rijeke zaključio ugovore o pozajmicama s inozemnim pravnim osobama i prikazao da nisu vraćene u ugovorenim rokovima.

Inozemna tvrtka naplatila je od riječke tvrtke dugovanja po osnovi pozajmica s kamatama koje je, potom preko druge osobe podigao s računa u inozemstvu, ali nije prijavio dohotka u inozemstvu.

U drugom slučaju terete ga da dohodak ostvaren u inozemstvu nije prijavio hrvatskim poreznim tijelima pri čemu je neprijavljeni i neobračunati porez na dohodak veći od je 1,2 milijuna kuna.

Sumnjiče ga da je od ožujka 2008. do prosinca 2012. izbjegavao i umanjivao plaćanja poreza na dohodak od kapitala od prihoda ostvarenog u inozemstvu. Pritom je kao član uprave inozemnih tvrtki koji ima ovlaštenje za raspolaganje sredstvima po računima koje su ta trgovačka društva imala u Švicarskoj prenio novac na svoj račun u Italiji, a nakon toga na svoj račun u Švicarskoj. Tim novcem raspolagao je kao zajmodavac u korist inozemne tvrtke s kojom je sklopio više ugovora o pozajmicama u kojima je predviđena kamata te na temelju kojih mu je tvrtka isplatila više od 400.000 eura.

Drugookrivljenog 40-godišnjaka terete da je od travnja 2009. do lipnja 2013. u Rijeci, kao zaposlenik tvrtke sa sjedištem u Švicarskoj, izbjegavao plaćanje poreza na prihod pri čemu je državni proračun oštetio za više od 400.000 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar