Šestorka optužena za utaju 4,5 milijuna kuna PDV-a na automobile

Policijska uprava zagrebačka / Ilustracija

Uskok je optužio šestero hrvatskih državljana i jednu tvrku tereteći ih da su iz zemalja EU uvozili nove automobile visoke i više klase na koje nisu plaćali PDV i prodavali ih kao rabljene, a čime su oštetili državni proračun za gotovo 4,5 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je priopćilo da optužnica, podignuta pred Županijskim sudom u Rijeci, tereti šestero hrvatskih državljana starosti između 38 i 48 godina.

Uskok je izvijestio da 45-godišnjeg direktora okrivljene tvrtke da je od 2017. do 2019. godine uspostavio sustav u sklopu kojeg je s ostalim okrivljenicima iz zemalja EU nabavljao i dopremao vozila visoke i više klase, a koje su preko okrivljene tvrtke isporučivali kupcima.

Kako bi tvrtka izbjegla obračunavanje i plaćanje PDV-a te kako bi se na ta vozila primijenio poseban postupak oporezivanja marže, okrivljenici su koristili osobe od povjerenja kao prividne stranke ugovora, nabavljali i izrađivali lažnu poslovnu dokumentaciju tvrtki koje u stvarnosti ne posluju ili su pod njihovim upravljanjem.

Na taj način su, dodaje Uskok, prikrivali stvarne prodavatelje vozila ili izdavatelja izlaznog računa koji je prikazao isporuku vozila unutar EU zbog čega je stjecatelj vozila u Hrvatskoj prilikom unosa i prodaje vozila bio dužan na računu iskazati PDV. Uz to, nadodaje Uskok, nova vozila su prikazivali kao rabljena.

Uskok je precizirao da su 45-godišnjak i 46-godišnjak dogovarali kupnju vozila, pri čemu su u pojedinim slučajevima sa stvarnim prodavateljem dogovarali izradu dokumentacije na kojoj se ne bi kao pravi kupac označilo okrivljenu tvrtku, već neku drugu tvrtku ili osobu.

Ako sa stvarnim prodavateljem ne bi bio postignut dogovor, 45-godišnjak, 48-godišnjak, 39-godišnjak i 42-godišnjak bi tog prodavatelja u dokumentaciji prikrili, nabavljajući ili izrađujući dokumentaciju tvrtki iz Slovenije, Njemačke i Hrvatske, a koje u stvarnosti ne posluju ili su pod njihovom kontrolom.

Šestorka je u cilju prikrivanja stvarnog prodavatelja nabavljala, izrađivala i upotrebljavala lažne ugovore i račune u kojima su sebe, članove svoje obitelji ili druge povjerljive osobe prikazivali kao kupce, a potom i kao njihove prodavatelje okrivljenoj tvrtki, dodao je Uskok.

Tužiteljstvo sumnja da su 45-godišnjak, 48-godišnjak, 46-godišnjak i 38-godišnjak, radi izbjegavanja plaćanja PDV-a na nova vozila, dopremali vozila u Hrvatsku gdje su ih davali na korištenje dok ne prijeđu više od 6000 kilometara ili navrše šest mjeseci od prve upotrebe, bez zakonom propisane prijave vozila carini u roku od 15 dana od unosa u Hrvatsku.

Uz to,  45-godišnjaka, 46-godišnjaka, 38-godišnjaka, 39-godišnjaka i 42-godišnjaka se tereti da su u stanicama za tehnički pregled te pri prvoj registraciji vozila upotrebljavali lažne ugovore i račune, dok se 45-godišnjaka, 39-godišnjaka i 42-godišnjaka tereti i da su lažnu dokumentaciju koristili kao isprave o vlasništvu vozila pri plaćanju carine.

Također, 45-godišnjaka, 46-godišnjaka, 39-godišnjaka i 42-godišnjaka se tereti da su izrađivali, ovjeravali i izdavali lažne račune okrivljene tvrtke bez iskazanog PDV-a, već uz neosnovano primijenjen posebni postupak oporezivanja marže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.