SIPA privela Zorana Mamića, Hrvatska priprema zahtjev za izručenje

Crna kronika 19. svi 202108:37 > 12:58
Armin Durgut/PIXSELL

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) u srijedu su u Međugorju priveli Zorana Mamića na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Mamić je u međuvremenu doveden na Sud BiH koji odlučuje ima li pretpostavki za izručenje i o tome donosi konačnu odluku. Riječ je o rutinskom postupku koji se primjenjuje u ovakvim slučajevima.

Pomoćnik ministra pravosuđa BiH, Nikola Sladoje, komentirao je za N1 televiziju slučaj Zorana Mamića. On kaže kako je Mamić priveden pred Sud BiH koji sada utvrđuje “ispunjenost uvjeta za izručenje”.

Na pitanje je li Zoran Mamić državljanin Bosne i Hercegovine, kaže: “To će utvrditi Sud BiH, ali ovaj postupak se mora pratiti kroz postupak u vezi molbe osuđenog za izdržavanje kazne u BiH.” Dodaje i da se slučaj prati kroz dva sporazuma koja postoje između Hrvatska i BiH, a to su Sporazum o izručenju i Sporazum o priznanju izvrešnja stranih presuda.

Sladoje kaže kako tek treba vidjeti hoće li Zoran Mamić odslužiti kaznu u Bosni i Hercegovini. “Ovo je prva odluka hrvatskih vlasti gdje nije odobreno izvršenje presude i nije dostavljena dokumentacija sudovima BiH. Mi imamo već preko stotinu postupaka i završavani su korektno”, kaže on.

Uhićenje Zorana Mamića komentirao je i hrvatski ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. “Radi se o uobičajenoj proceduri. Ono što je nadležnost Ministarstva pravosuđa i uprave, pripremamo dokumentaciju za zahtjev za izručenje i sukladno tome će nadležni sud u BiH reagirati. Na nadležnom sudu u BiH je da utvrdi sve činjenice te ima li elemenata da se Zoran Mamić izruči Hrvatskoj”, rekao je Malenica.

VEZANA VIJEST

Zoran Mamić ranije je potvrdio da posjeduje državljanstvo BiH te je zatražio da zatvorsku kaznu koja mu je određena u Hrvatskoj izdržava u BiH. Očekuje se kako će Sud BiH na temelju državljanstva BiH odbiti zahtjev za izručenjem.

Mamić je pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Podsjetimo, hrvatska je policija prošli tjedan izdala tjeralicu za Zoranom Mamićem nakon što je on i službeno proglašen bjeguncem. Za Mamićem je raspisan europski uhidbeni nalog i Interpolova crvena tjeralica.

Marin Tironi/PIXSELL

Policija je na tjeralici, uz osobne podatke Zorana Mamića, objavila da je nalog za potjernicu izdao zagrebački Županijski sud zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, davanja mita i zloupotrebe povjerenja u ekonomskom poslovanju.

On se zajedno s bratom Zdravkom nalazi u Međugorju. Ranije je tražio da kaznu zatvora izdržava u BiH, ali je takav prijedlog odbijen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar