Sud će provjeriti navode obrane o nezakonitom vještačenju u Agrokoru

Crna kronika 29. sij 202117:30
ivica todorić
Izvor: Josip Regovic/PIXSELL

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je u petak zatražiti dokumente o financijsko-knjigovodstvenom vještačenju revizorske kuće KPMG kako bi provjerilo navode obrane da je riječ o nezakonitom dokazu u optužnici za izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz Agrokora.

”Optužno vijeće je odlučilo iskoristiti svoju zakonsku mogućnost te je odredilo da će zatražiti pojedine dokumente od KPMG Poljska i KPMG Hrvatska kako bi provjerilo navode obrane da je riječ o nezakonitom dokazu. Nakon toga će se ponovno zakazati sjednica optužnog vijeća i odlučiti o prijedlogu obrane”, kazao je nakon sedmosatne sjednice odvjetnik Fran Olujić, branitelj Ante Todorića.

PROČITAJTE JOŠ

Olujić je potvrdio da se na sjednici optužnog vijeća raspravljalo isključivo o prijedlogu pojedinih obrana da se iz spisa predmeta kao nezakonit dokaz izdvoji financijsko-knjigovodstveno vještačenje ”iz čitavog niza razloga”. Odvjetnik je precizirao kako obrane smatraju to vještačenje nezakonitim stoga što ga je radilo trgovačko društvo, a ne ustanova, ali i zato što su ga radile obrani nepoznate osobe.

”Uz to, smatramo da je riječ o nezakonitom dokazu vještačenje koje je povjereno jednom trgovačkom društvu, a ispalo je da ga je radilo drugo trgovačko društvo”, dodao je Olujić. Upitan zna li se kada bi mogla biti sazvana iduća sjednica optužnog vijeća, Olujić nije znao kazati navodeći da će to ovisiti o zatraženoj međunarodnoj pravnoj pomoći.

Olujić je medijima otkrio i da je na sjednici bilo riječi i o ukidanju jamstva određenih Ivici Todoriću no taj prijedlog, prema braniteljevim, riječima ”nije prošao”.

Todorić ponovno prozvao Plenkovića za nasilno oduzimanje Agrokora

Prvookrivljeni Ivica Todorić nije komentirao tijek sjednice, već se ponovno obrušio na premijera Andreja Plenkovića za kojeg opetovano tvrdi da je na čelu skupine koja mu je nasilno oduzela Agrokor.

Obrana smatra da je KPMG-ovo financijsko vještačenje nezakonito jer prema tvrdnjama branitelja tvrtka nema status ovlaštenog sudskog vještaka, a uz to je i ranije surađivala s Agrokorom za vrijeme dok je koncernom upravljao Todorić.

KPMG je surađivao s Agrokorom i nakon osnivanja izvanredne uprave koncerna, ističe obrana koja dodaje da je sporni revizorski izvještaj potpisao Ismet Kamal koji je sudjelovao u arbitražnim postupcima koji su uključivali Vladu RH i Hrvatsku narodnu banku.

Optuženici i obrana sumnjaju u Kamalovu nepristranost budući da je on provodio financijske istrage za Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) od koje je Todorić otkupio dionice, a upravo je Agrokorovo preuzimanje osam dionica za 100 milijuna eura od EBRD-a kroz kompleksnu mrežu ugovora jedan dio optužnice. Tužiteljstvo je sporno vještačenje platilo nešto više od 1,1 milijun eura, a DORH je odabrao upravo KPMG navodeći da je riječ o međunarodno priznatoj revizorskoj kući s kompetentnim stručnjacima koji imaju iskustva u sličnim predmetima.

Todorić, koji se u petak osobno obratio sudu, smatra da ta konzultantska kuća nipošto ne može raditi nezavisno vještačenje jer je istodobno ubirala milijunske honorare u Agrokoru nakon donošenja lex Agrokora i dolaska izvanredne uprave koja je obavila pretvorbu kompanije u Fortenovu grupu.

Bivši vlasnik Agrokora, kojeg po službenoj dužnosti brani odvjetnik Željko Žganjer, prije sjednice nije komentirao slučaj koji se zbog velikog broja stranaka u postupku zbog epidemioloških razloga odvija u kongresnoj dvorani Kockice na zagrebačkom Prisavlju.

Uz Todorića još 14 suoptuženika

Todorića i njegovih 14 suoptuženika tereti se da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna, Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna pribavljen je nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

Osim Ivice Todorića, optužnicom su obuhvaćeni njegovi nekadašnji najbliži suradnici, među kojima su i sinovi Ante, nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Agrokora te Ivan, nekadašnji izvršni direktor tvrtke Agrokor.

Optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji izvršni potpredsjednik Uprave za financije i kontrolu Tomislava Lučić, bivša izvršna potpredsjednica za strateške poslovne grupe Ljerka Puljić, nekadašnji izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta Damir Kuštrak te bivša izvršna potpredsjednica za maloprodaju Piruška Canjuga.

Uz njih, optužnica tereti i bivšeg izvršnog potpredsjednika za strategiju Ivana Crnjca, nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika za hranu Mislava Galića, bivšeg Todorićevog zeta i nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika za prodaju i usluge Hrvoja Balenta. Optužnicom su obuhvaćeni i bivši izvršni direktor u Sektoru financija i računovodstva Alojzije Pandžić, bivši direktor interne revizije Marijan Alagušić i nekadašnji izvršni potpredsjednik za tržišta, prodaju i logistiku Ivica Sertić te revizori Olivio Discordia i Sanja Hrustić.

Optužnica za tzv. veliki Agrokor, koja je podignuta u rujnu, ima 459 stranica, a cijeli spis oko 80.000 stranica.

Ivica Todorić je početkom listopada tzv. malom Agrokoru nepravomoćno oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje suradnika oštetio za 1,25 milijuna eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar