U 24 sata zabilježeno više od 200 vatrogasnih intervencija u Hrvatskoj

Crna kronika 09. kol 202218:35 > 18:36
Podijeli:
Izvor: Vanja Kranic/N1

U posljednjih 24 sata Državni vatrogasni operativni centar 193 zabilježio je 232 vatrogasne intervencije, od kojih je 109 intervencija požara otvorenih prostora, a u kojima je zahvaćeno oko 80 hektara površine, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Požar na Zrću

Požar na Zrću lokaliziran je u 7:12 sati. Na intervenciji je sudjelovalo oko 50 vatrogasaca s 20 vatrogasnih vozila iz Ličko-senjske županije i 14 vatrogasaca sa 7 vatrogasnih vozila iz Zadarske županije te 2 vatrogasca s jednim vozilom iz IVP Zadar. Djelovao je i 1 kanader.

VEZANE VIJESTI

“Požar je bio dosta jak, a u jednom trenutku je zbog jake bure zaprijetio i prometnici između Novalje i Kolana što smo brzo riješili. U suradnji sa policijom uskoro će se jedan trak pustiti u promet”, kazao je županijski zapovjednik VZ Ličko-senjske županije Zvonimir Lonačarić.

Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo u Dnevniku N1 televizije kazao je da je evakuacija odrađena fenomenalno.

“S obzirom na to da je klijentela bila u živoj aktivnosti, i organizatori i vlasnici klubova bili su spremni i organizirani. U pola sata je bilo potrebno evakuirati desetak tisuća mladih ljudi, bilo je organizirano, blokirani su taxiji i evakuacija se vršila pješice, kako ne bi došlo do bježanja kroz šumu. Akcija je provedena fenomenalno”, rekao je Dabo.

Požar kod Crikvenice

Požar na području Crikvenice pod kontrolom je vatrogasaca. Danas u 03:14 sati JVP Rijeka zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na brdu Kotor kod Crikvenice. Požarom je zahvaćena borova šuma na trenutno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjeluju sve raspoložive snage.

Požar je i dalje aktivan, ali pod kontrolom vatrogasaca.

Požar u Istri

Požar u Istri na području Poreča stavljen je pod kontrolu vatrogasaca.

“Požar na području Poreča za koji smo dobili dojavu u 00:28 sati, lokaliziran je u 4:15 te ugašen u 5:30 sati. Gašenje požara je bilo vrlo zahtjevno zbog teško pristupačnog terena i bilo je nemoguće gasiti vatrogasnim vozilima. U jednom trenutku je vjetar promijenio smjer te su vatrogasne snage u mjestu Heraki branile kuće”, rekao je zapovjednik JVP Poreča Denis Matošević.

U gašenju je sudjelovalo 26 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Poreč, DVD Plamen Višnjan, DVD Castrum Sv. Lovreč i Vitis Vižinada.

Dva aktivna požara

Aktivan je požar otvorenog prostora na lokaciji Surdup u Šibensko-kninskoj županiji gdje su upućena 2 Air Tractora, a vatrogasne snage se zbog nepristupačnosti terena probijaju pješke.

“Jučer smo poslije grmljavinskog nevremena dobili dojavu o požaru otvorenog prostora na predjelu Podinarja gdje gori hrastova i borova šuma. Upućeno je 15 vatrogasaca i očekujemo pomoć jednog kanadera”, rekao je zapovjednik VZŽ Šibensko-kninske Darko Dukić.

U slučaju jačanja požara, u pripravnosti su vatrogasne snage Vatrogasne zajednice Istarske i Karlovačke županije te Grada Zagreba.

Na području Splitsko-dalmatinske županije aktivan je požar na području Brela, Bukovac za koji je ŽVOC Split zaprimio 8. kolovoza u 18:27sati. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na neprocijenjenoj površini. Tijekom jutra zatraženo je angažiranje helikoptera Mi8 MTV za prijevoz vatrogasaca i opreme na požarište.

“Zatraženo je angažiranje helikoptera za prijevoz vatrogasaca no zbog bure je desantiranje onemogućeno. Jučer smo imali jako puno požara zbog grmljavinskog nevremena”, rekao je zapovjednik VZŽ Splitsko-dalmatinske Ivica Kovačević.

Dodao je i kako je su na području Muća uslijed 4 udara munje istovremeno na svim mjestima izbili požari.

Oprema za gašenje požara na teško pristupačnom terenu na biokovskom vrhu Bukovac iznad Gornjih Brela, dostavljen je helikopterom u utorak poslijepodne za skupinu vatrogasaca koja je na požarište stigla pješice, doznaje se u Županijskom vatrogasnom operativnom središtu Split.

Tijekom sljedeće noći pet vatrogasaca će dežurati na požarištu i intervenirati u slučaju rasplamsavanja vatre, rekli su vatrogasci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar