Zagorčali mu život nakon što je izgubio osobnu, MUP: Takve prevare su česte

Crna kronika 15. velj 202116:001 komentar
osobna iskaznica
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon što je 28-godišnjak na području Međimurske županije izgubio osobnu iskaznicu, ona se našla u rukama prevaranta koji je pomoću njegovih osobnih podataka sklopio ugovore s nekoliko teleoperatera i tako mu nanijeli financijsku štetu. Zbog toga policija upozorava građane da budu oprezni s osobnim podacima.

Čakovečka policija zaprimila je kaznenu prijavu od 28-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka na njegovu štetu.

Iz zaprimljene prijave te dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem proizlazi kako je početkom ove godine nepoznati počinitelj nezakonito iskoristio osobne podatke podnositelja prijave, a do kojih je došao pronašavši njegovu izgubljenu osobnu iskaznicu. Pomoću protupravno prikupljenih osobnih podataka, počinitelj je s nekoliko teleoperatera sklopio je pretplatničke ugovore te time 28-godišnjaka oštetio za više tisuća kuna.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja kako bi se utvrdile sve relevantne okolnosti ovog opisanog kaznenog djela te otkrio počinitelj. Nadležnom državnom odvjetništvu zbog počinjenja kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka, podnijet će se kaznena prijava.

Upozorenje građanima

Jedan od najčešćih oblika zlouporabe osobnih podataka su prijevare prilikom kojih počinitelji sklapaju lažne ugovore s teleoperaterom na ime žrtve od koje prethodno protupravno prikupili osobne podatke.

Upozoravamo građane da s osobnim podacima postupaju s osobitom pažnjom, odgovorno i savjesno te da ih ne ustupaju nepoznatim osobama, naročito ne putem interneta.

Građanima savjetujemo da osobne dokumente i dr. podatke ne daju nikome prije nego se uvjere da se radi o službenoj ili dr. nadležnoj osobi, primjerice djelatnicima HEP-a, dimnjačarima, policajcima… Savjetujemo im da u svakom slučaju zatraže na uvid službene iskaznice ili neki drugi dokument radi usporedbe podataka te da telefonom kod nadležne službe provjere jesu li te osobe njihovi zaposlenici.

Također, savjetujemo građanima da ne potpisuju razne dokumente ako nisu sigurni u njihov sadržaj te da prije bacanja starih dokumenata, računa i drugih materijala s osobnim podacima te podatke učine nečitljivima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar