Govori se da neće svi izabrani DP-ovci dići ruku za Plenkovića. Evo koji bi to mogli biti

Izbori 08. svi 202418:17 0 komentara
Robert Anić/PIXSELL

Pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta oko formiranja saborske većine i vlade okončali su u srijedu dogovorom. U završnoj fazi pregovaralo se o ministarskim foteljama.

Nakon postignutog dogovora na redu će biti prikupljanje potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade dobio Andrej Plenković.

No, prema medijskim napisima, ne zna se hoće li svi izabrani zastupnici DP-a, njih 13, dati taj potpis. Jedan neimenovani izvor iz te stranke rekao je Jutarnjem listu da još nije sigurno da će svi domovinci dati podršku koaliciji s HDZ-om o Plenkoviću kao budućem mandataru vlade.

“Pitajte Josipa Jurčevića hoće li dati svoj potpis za Plenkovića. Navodno ih ima još koji će izletjeti”, rekao je neimenovani izvor iz DP-a za Jutarnji.

Jurčević zaoštrio retoriku nakon izbora

Čini se da je Domovinski pokret ostvario svoj glavni preduvjet za stupanje u koaliciju s HDZ-om – da SDSS ne bude dio vladajuće većine, odnosno partner u vladi. Inzistiranje na tome bila je nulta točka izborne kampanje DP-a. Nakon što je skinuta s dnevnog reda, sve ostalo što je bilo izrečeno u kampanji bilo je lakše gurnuti sa strane pa tako i ono što su DP-ovci govorili o HDZ-u i Plenkoviću. Ako je suditi po tome, onda Jurčević doista neće dati podršku koaliciji s Plenkovićem i HDZ-om jer je, za razliku od ostalih DP-ovaca, on svoju retoriku nakon izbora dodatno zaoštrio.

Nekoliko dana nakon izbora Jurčević je u HRT-ovom Otvorenom rekao da Plenkovićeva vlada vodi “veleizdajničku politiku”, a vrh HDZ-a nazvao je “globalističkim”, što iz svoje suverenističke pozicije smatra ogromnim grijehom.

Dan kasnije za Novi list pojašnjavao je svoje riječi te kazao da ulaskom u Sabor neće promijeniti mišljenje o tome. Za Plenkovića je rekao da je “doveden na čelo HDZ-a” voljom neprijateljskih, globalističkih interesa te da su “čestiti ljudi u HDZ-u neutralizirani”. Čak je usporedio način dolaska Plenkovića na čelo HDZ-a s onim kako su “bivše, beogradske službe osamdesetih godina dovele Slobodana Miloševića na vlast”.

Mlinarić se posuo pepelom zbog izjava o Plenkoviću

No, tko bi od ostalih 12 zastupnika DP-a eventualno mogao uskratiti podršku budućoj vladi HDZ-a i DP-a koju bi vodio Plenković?

Nema logike da to budu oni koji pregovaraju s HDZ-om – predsjednik stranke Ivan Penava, potpredsjednik Mario Radić i glavni tajnik Josip Dabro. Uostalom, bivši HDZ-ovac Dabro je među prvima nakon izbora iskazao spremnost da DP i HDZ formiraju vladu. Ovih dana osvanule su i fotografije s njegove obiteljske proslave na kojoj je bio i njegov prijatelj Ivan Anušić, jedan od HDZ-ovih pregovarača. Na toj proslavi bio je i Stipo Mlinarić Ćipe koji se već javno posuo pepelom zbog svoga nastupa u Saboru prije godinu dana kada je Plenkovića nazvao “lopovom, izdajicom i najvećim neprijateljem hrvatskog naroda”.

“To ste vi, gospodine Plenkoviću. Do dna želuca mi se gadi vaša laž, manipuliranje, izdaja, a ponajviše od svega mi se gadi što ste učinili od digniteta Domovinskog rata i od hrvatskih branitelja, koji danas nemaju gdje više podići glas, jer ste korumpirali sve udruge koje bi ih trebale štititi i braniti”, rekao je tada Mlinarić.

Budući da nije mogao demantirati snimku koju je i sam objavio na društvenim mrežama, Mlinarić se pravdao rekavši da je sve to izgovorio u sabornici “u 1 u noći” te da su njegove riječi “izvučene iz konteksta”. Dakle, i s Mlinarićevim glasom buduća vlada može računati.

Bartulica i Peternel umjerni u izjavama

Neupitni bi trebali biti i glasovi Stjepana Bartulice i Igora Peternela. Njihovi istupi u kampanji, pogtovo Bartuličini, bili su vrlo umjereni čak i kada su kritizirali HDZ i Plenkovića.

A Peternel je, primjerice, nakon izbora u programu N1 izjavio: “Nije Plenković sporna osoba, nego politike koje je zagovarao, a koje je njegova vlada provodila, a bile su vezane uz suradnju sa SDSS-om, odnos prema braniteljima, HOS-u… Ako ćemo se dogovoriti da se usklade programi i da se politike koje mi zagovaramo u jednom većem dijelu provode, onda možemo o tome razgovarati”, kazao je, također ni blizu Jurčevićevoj retorici.

Trojac koji vjerojatno neće solirati

Među izabranim zastupnicima DP-a su i Dubravka Lipovac Pehar, predsjednica stranačkog ogranka u Slavonskom Brodu i Tomislav Josić, svojedobni čelnik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji je bio osuđen zbog razbijanja dvojezičnih tabli na zgradama institucija u Vukovaru. Ni iz njihovih izjava prije i poslije izbora nije se dalo razabrati išta oštrije od uobičajenog DP-ovog retoričkog seta o HDZ-u i Plenkoviću.

“U HDZ-u ima dobrih ljudi, ima i onih baš s kojima se ne mogu složiti u svemu. Problem je SDSS, apsolutno je neprihvatljivo da uđemo s njima u bilo kakvu koaliciju”, izjavio je Josić u izbornoj noći.

Da ne digne ruku za buduću vladu pogotovo ne treba očekivati od nezavisnog zastupnika Željka Lackovića, koji je u Sabor ušao s liste DP-a u 4. izbornoj jedinici. Taj bivši gradonačelnik Đurđevca možda je i najbliži HDZ-u od njih sviju. U pretprošlom sazivu Sabora, kao član Kluba zastupnika stranke Bandić Milan 365 i zamjena samoga Milana Bandića, podupirao je tadašnju Plenkovićevu vladu, a kada se glasalo o povjerenju ministru Zdravku Mariću njegov je glas bio jedan od presudnih da to povjerenje i dobije. Lacković je dan nakon ovih izbora rekao da neće solirati, nego će slijediti odluke DP-a.

Trojac koji bi možda mogao solirati

Ostaju još trojica DP-ovih zastupnika iz 9. i 10. izborne jedinice. Jedan je zadarski liječnik Damir Biloglav koji je prije godinu i pol govorio, slično Jurčeviću, da je Plenković “poslan iz Bruxellesa da bude hrvatski premijer” te da “više gradi svoju političku karijeru nego što ga je briga za hrvatski nacionalni interes”.
U izbornoj noći 17. travnja kazao je, pak, da DP ne bi trebao ići ni s HDZ-om ni s SDP-om.

“Nezadovoljni smo načinom na koji HDZ upravlja cijelom našom državom, smatramo da taj način nije dobar i da to treba mijenjati. S takvim HDZ-om nije realno očekivati ikakvu koaliciju”, kazao je. Doduše, odmah je dodao da se “razgovarati uvijek može”.

U Saboru će u kvoti DP-a biti i Ivan Šipić, nekadašnji gradonačelnik Trilja, a svojedobno i saborski zastupnik HDZ-a koji se s HDZ-om razišao svjetonazorski, glasajući u Saboru protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Kada je prije tri godine napuštao HDZ, lokalnim je medijima objašnjavao da to ne čini zbog sukoba s ljudima iz vrha stranke, Plenkovićem dakle, nego onima iz županijske organizacije.

“Moja odluka nije vezana isključivo s vrhom, niti malo. Dapače, ona je više vezana za ovaj dio lokalne priče i županijskog dijela”, rekao je tada Šipić. Njega se, čak, nakon ovih izbora, dok još nisu počeli pregovori HDZ-a i DP-a, spominjalo kao mogućeg prebjega, odnosno povratnika u jato HDZ-a.

Posljednji preostali zastupnik DP-a u ovoj priči je Ivica Kukavica koji je u tu stranku prešao iz Mosta. I njegove izjave nakon izbora bile su oprezne, na tragu one “samo s SDSS-om ne”.

“S onima s kojima postignemo bilo kakav dogovor tražit ćemo kompromis za provedbu programa. Mi smo otvoreni prema svima i apsolutno smo se dogovorili da nikome nećemo zatvoriti vrata i naravno da ćemo gledati da sve ono što smo definirali sa svojim biračima ugradimo”, kazao je Kukavica pet dana nakon izbora.

I s par nespolušnih imat će većinu

Ako je suditi po ovome, tvrdnje neimenovanih izvora da neće svi izabrani zastupnici DP-a “dati potpis za Plenkovića” (time i za koaliciju svoje stranke s HDZ-om) čini se da ostaju ograničene na Jurčevića, koji to i ne krije, a eventualno na još jednoga ili dvojicu.

U tom slučaju HDZ i DP imali bi zajedno 71 ili 72 ruke u Saboru pa bi im svakako trebale i one svih pet zastupnika manjina, bez SDSS-ovaca, a možda i Vesne Vučemilović. Sudeći po dogovoru koji su HDZ i DP postigli u srijedu, većina nije upitna.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!