Zašto je Domovinski pokret toliko zapeo za Ministarstvo kulture i medija?

Izbori 08. svi 202410:20 0 komentara
N1 / AR

Pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta, nakon eliminiranja SDSS-a iz kombinacije, dospjeli su u fazu u kojoj se raspravlja o konkretnim zahtjevima, odnosno raspodjeli resora u budućoj vladi.

DP je zainteresiran za četiri ministarstva, što je u utorak potvrdio i predsjednik te stranke Ivan Penava. Iako nije htio govoriti koji bi to bili resori, spominje se da su Domovinskom pokretu zanimljivi demografija, energetika, obrazovanje i kultura.

No, HDZ im navodno nudi tri ministarstva. Iako i o tome nema službenih izjava, tek kuloarskih, HDZ nije voljan prepustiti DP-u Ministarstvo kulture i medija.

Na pitanje zašto je DP-u toliko važan taj resor da ga želi u raspodjeli ministarskih stolaca, ali zašto je važan i HDZ-u da ga navodno ne želi prepustiti, politički analitičar Krešimir Macan podsjeća na ono što su DP-ovci govorili u predizbornoj kampanji.

“Plenković želi pokazati da vlada neće ići desnije”

“Oni smatraju da se Plenkovićeva vlada ponašala veleizdajnički i da nije dovoljno vodila brigu o hrvatskom identitetu pa vjerojatno misle da bi u tom resoru mogli nešto svjetonazorski napraviti. Realno, ne mogu napraviti ništa. S druge strane, ako je Andrej Plenković već morao pustiti manjine, ne želi pustiti Ministarstvo kulture kako bi javnosti pokazao da vlada neće ići udesno, odnosno desnije od onoga koliko je do sada išla. Ovo je najplastičniji način da se to pokaže”, smatra Macan.

“Uvijek tražiš 150 posto da bi dobio 100 posto”

Osim toga, Macan podsjeća da je dosadašnja ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jedna od najdugovječnijih ministrica.

“Plenković je za nju rekao da mu je ona zlato, pa je očito ne bi baš tek tako pustio. I u ovoj zadnjoj aferi Geodezija pokazalo se da nije bilo do nje, nego do nekih drugih”, dodaje.

No, ima još jedna važna stvar u priči o DP-ovom inzistiranju na resoru kulture. Naime, Ministarstvo kulture je i – ministarstvo medija.

“DP bi, zapravo, najviše htio to ministarstvo zbog medija. Pred nama je i donošenje zakona o medijima pa će uloga tog ministarstva biti još važnija. No ipak se se još ne zna tko će na kraju što dati, a što dobiti. Sve je stvar pregovora, a u pregovorima, kao i u svakom cjenkanju, uvijek tražiš 150 posto da bi dobio 100 posto. Licitirat će se sa svim i svačim, a na koncu će svako dobiti ono što je realno da dobije”, zaključio je Macan.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!