Zašto je Penava nervozan? Puhovski: “Ako je takav i na pregovorima, završit će već danas popodne”

Izbori 23. tra 202413:08 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava održao je danas konferenciju za novinare nakon što je njegova stranka i službeno otpočela pregovore s drugim strankama o okupljanju parlamentarne većine i formiranju vlade.

Kazao je da je DP spreman za sve tri opcije – sastavljanje većine, odlazak u oporbu ili izlazak na prijevremene izbore. Ponovio je da njegova stranka ostaje na tome da s SDSS-om i Možemo! ne želi ikakvu suradnju, ali i objašnjavao da nemaju ništa protiv srpske nacionalne manjine, kao niti protiv drugih manjina.

Ivan Penava je na konferenciji za novinare bio vidljivo nervozan i svadljiv, upuštajući se u prepirke s novinarima. Njegov nastup prokomentirao nam je politički analitičar Žarko Puhovski ukazavši najprije na jedan Penavin lapsus.

Kaže da mu “amputiraju” ljutnju

“Doslovce je rekao novinarki: “Nemojte mi amputirati da sam ljut.” Možda bi trebalo amputirati iz javnog života takav način ponašanja, ali to je naprosto politička danost”, kazao je Puhovski.

Ustvrdio je potom da je Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao.

“Već nekoiliko godina govorim da on nema kapacitet političara nacionalnog ranga”, smatra Puhovski.

“On je nesuvisli desničar”

Dodaje i da Penava nije u stanju jasno rastumačiti u čemu je problem DP-a s SDSS-om. Argumente koje pritom iznosi su pisanje tjednika Novosti i to što je nekadašnji predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović bio gradonačelnik Vukovara tijekom srpske okupacije grada.

“Trdeset godina nakon Drugog svjetskog rata takve se teme na zapadu Europe uopće više nisu postavljale. Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. Diljem Europe imamo poplavu novih ili renoviranih desničarskih opcija, ali ovakva niska razina desničarenja je, bojim se, ipak hrvatska specifičnost”, smatra Puhovski.

Penavino i DP-ovo ustrajavanje na nemogućnosti suradnje s SDSS-om Puhovski je ocijenio kao “igru živaca s HDZ-om”.

“Nehotice je jako osramotio SDP”

Osvrnuo se i na ono što je Penava rekao o SDP-u i Zoranu Milanoviću.

“Penava je nehotice jako osramotio SDP. Na pitanje o tome nije li SDP ljevica nije imao neki poseban odgovor, već je samo rekao da s njima treba razgovarati. Činjenica je da DP može i s SDP-om, prije svega zbog broja mandata koji SDP ima, ali i zbog toga što SDP više nije lijeva stranka. A to što je bez ikakve ograde govorio jedino o Milanoviću, govori da i Milanović više ni izdaleka nije lijevi političar”, kazao je Puhovski.

“Radić može kontrolirati dijalog, Penava ni monolog”

Na koncu se Puhovski ponovno osvrnuo na Penavinu verbalnu (ne)spretnost.

“Ako je toliko spretan u pregovorima kao što je bio spretan na konferenciji za medije, onda će pregovori biti gotovi danas popodne. No, vjerojatno će tamo biti neki spretniji ljudi poput Marija Radića koji će kontrolirati dijalog, za razliku od Penave koji nije u stanju kontrolirati ni svoj monolog. Nakon Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka nismo imali političara na nacionalnoj razini s tako oskudnim verbalnim komunikcijskim kapacitetom i to je u ovom trenutku doista zabrinjavajuće”, zaključio je Puhovski.

Tijek događaja pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!