Europarlamentarka iz Glasgowa: Želimo li zaštititi klimu, Kina mora sudjelovati

Izvor: N1

Naša meteorologinja Tea Blažević u Glasgowu je na klimatskoj konferenciji COP26. Tamo je razgovarala s članicom službene delegacije Europskog parlamenta, Lydiom Fereirom.

Od 2019. ste zastupnica u Europskom parlamentu i došli ste ovamo kao članica službene delegacije Europskog parlamenta. Jeste li zadovoljni obnovljenom ambicijom i legitimitetom s kojima je Europa ovamo došla?

Fereira: Da, važno je naglasiti da je EU jedini geografski blok koji je na ovu konferenciju došao s obavljenom zadaćom. Kontinent smo koji je donio prvi zakon o klimi, donijeli smo zeleni plan odmah nakon što je EK stupila na dužnost i sada radimo na paketu “Spremni za 55 %”, u principu planu djelovanja za ostvarivanje ambicija iz zakona o klimi.

Spomenuli ste paket “Spremni za 55 %”. Jesu li zakon o klimi i ovaj paket dobar argument za traženje većih ambicija od drugih država?

Fereira: Mislim da je to dokaz da ako se 27 država može dogovoriti o zakonu o klimi, i na globalnoj je razini moguće postići dogovor. Poznata je činjenica da EU radi mnogo više nego drugi dijelovi svijeta. U usporedbi s SAD-om ili Kinom, koji su odgovorni za najviše emisija, Europa je odgovorna za samo 8 % emisija CO2, no ima najveće ambicije.

I želi biti lider.

Fereira: U posljednjih smo 10 godina lider u pogledu okoliša. Europska je unija dokazala da je moguće postići dogovor, predvodnica je pregovora i u dijalogu s drugim dijelovima svijeta. I mislim da možemo biti optimistični glede ishoda ove konferencije.

Koji su europski prioriteti u pogledu rješavanja klimatske krize?

Fereira: Imamo različite prijedloge. Kao prvo, moramo smanjiti emisije CO2, ali i emisije metana. Moramo više uložiti u inovacije u pogledu tehnologije koja može pridonijeti blagostanju, jer ne možemo…

Što s dekarbonizacijom sektora prijevoza i industrije?

Fereira: Upravo tako, moramo dekarbonizirati ekonomiju, to je glavni cilj kojem smo predani i ima implikacije na razne sektore naših društava. To se odnosi i na prijevoz koji je odgovoran za visok postotak emisija CO2. Ali to je i prilika za bolji život u smislu da može zaštiti naše zdravlje. Ne govorimo mnogo o tome, ali klimatske promjene i okoliš imaju utjecaj na kvalitetu života. Ako krenemo s promjenama i u ovim dimenzijama zaštite klime, to može imati i utjecaj na naše zdravlje.

Možemo li postići održivu zdravstvenu skrb?

Fereira: Dakako, predani smo održivosti. Održivost se ne odnosi samo na klimu, odnosi se i na druge dimenzije poput zdravlja, demografije, ekonomije. Nikoga ne smijemo ostaviti po strani. Ne smijemo dopustiti da teret padne na kućanstva s niskim prihodima, moramo se pobrinuti da su svi uključeni u ovu tranziciju te da se ne pogorša životni standard određenih kućanstava, određenih zemalja. Jer krećemo s različitih razina, imamo različite okvire u ekonomijama u EU-u. Dakle, ne smijemo zanemariti tu činjenicu kako bismo osigurali da svi možemo surađivati, kao što smo i do sada. Mislim da je ključno da nitko ne ostane po strani.

Što mislite o zemljama koje ignoriraju sve moguće dogovore, primjerice, o Brazilu koji nastavlja se deforestacijom?

Fereira: Mislim da je Brazil posljednjih mjeseci promijenio stav. Zapravo, sastali smo se s brazilskim ministrom za okoliš. Imali smo pozitivnu raspravu, razmijenili smo stavove i gledišta. Koliko smo shvatili, Brazil sada ima novi pristup klimi. Čak sam imala priliku pitati što je bio okidač za takvu promjenu, jer tijekom tri godine mandata predsjednika Bolsonara imali su vrlo nepredvidljiv i katkad skeptičan stav prema okolišu. No čini se da je Brazil predan postizanju ciljeva. Koliko smo shvatili tijekom sastanka s ministrom, već su predstavili i implementirali program koji se ne odnosi samo na okoliš nego i na ekonomiju. Silno su fokusirani na hvatanje u koštac s nelegalnom deforestacijom, tako nam je jučer rečeno, ali to nije dovoljno. Kao EU ćemo pozvati na potrebu pronalaska drugih izvora prihoda kako bismo mogli pomoći zajednicama koje, primjerice, ovise o pogođenim industrijama. Recimo, industriji koja ovisi o deforestaciji. Stoga ćemo morati pronaći druge izvore prihoda i druga radna mjesta… Uzmimo za primjer situaciju u Africi u pogledu lova, gdje je učinjen zaokret prema drugim mogućnostima, primjerice turizmu i tako dalje. To tim zajednicama pomaže da ostvare težnje za bolji život. Mislim da je pravi put naprijed pružiti i prilike koje donosi nova paradigma u ekonomiji uz brigu za planet.

Koje su zemlje već pokazale da nisu dovoljno ambiciozne?

Fereira: U početku je bilo malo frustrirajuće što se Kina i Rusija nisu pridružile ovoj konferenciji. No u isti mah, važno je istaknuti da je Europska unija uvijek gradila mostove s različitim dijelovima svijeta. Mislim da je to jučer rezultiralo dogovorom SAD-a i Kine…

Kako komentirate taj dogovor?

Fereira: Predstavlja nešto pozitivno.

Je li pozitivno i za Europu?

Fereira: Dokazuje da Europa vodi dijalog s obje ove zemlje. Europa je vrlo pragmatična u tom pogledu. Želimo li zaštititi klimu i smanjiti emisije CO2, Kina mora sudjelovati. Sad je na liderima Kine i SAD-a da ispune ono što su jučer dogovorili. Kao što je Europa uvijek bila tu kao posrednik u dijalogu, vodit ćemo računa i o tome da se ovaj dogovor poštuje.

Europa želi biti lider u pogledu borbe protiv klimatskih promjena. Jesmo li na pravom putu?

Fereira: Mislim da smo na pravom putu i da smo mnogo postigli. Moramo se ponositi onime što Europska unija čini. Nije lak zadatak promijeniti naše navike i poslovanje kako bismo zaštitili planet. Ali moramo se ponositi onime što smo postigli. Imamo zakon o klimi, zeleni plan i rasprave o paketu “Spremni za 55 %” za koje mislim da će imati dobar ishod.

Najavili smo postupno napuštanje uporabe ugljena. Što s drugim fosilnim gorivima? Primjerice, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da smo previše ovisni o plinu.

Fereira: Plin je tranzicijsko fosilno gorivo, tako je određeno i u rezoluciji Europskog parlamenta. Postoji ambicija i predanost postupnom napuštanju fosilnih goriva u narednim desetljećima. Ali moramo se pobrinuti i da ekonomije imaju vremena za prilagodbu. Ako možemo korak po korak ispuniti obećanja o emisijama CO2, mislim da možemo biti sigurni da ćemo do 2050. biti ugljično neutralni.

Što mislite, jesmo li u ključnoj fazi ove konferencije? I što očekujete od ove konferencije?

Fereira: Jučerašnji dogovor između SAD-a i Kine bio je ključni pomak, smatram da je to važno. Konferencija traje još dva dana i mislim da možemo očekivati još neke nove objave. Negativna očekivanja koja su nekako stvorena u pogledu COP-a… Bila sam ovdje i svjedočila pregovorima i raspravama pa mislim da je ovo odgovarajuća platforma, multilateralizam u svom najboljem obliku. A i odgovarajuća je platforma za ispunjavanje obećanja pa možemo očekivati pozitivan ishod ove konferencije.

Sva događanja i intervjue sa summita COP26 možete pronaći ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar