Marija Vučković: Među najboljima smo kad je u pitanju zaštita šuma

Klimatske promjene 25. stu 202121:211 komentar
Izvor: N1

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostovala je u emisiji Klimatska budućnost Tee Blažević gdje je govorila o ciljevima koje je Hrvatska postavila vezano uz unaprijeđenje poljoprivrede, ali i zaštitu okoliša i smanjenju utjecaja klimatskih promjena.

Cijene žitarica su u porastu, a do 2050. očekuje se smanjenje prinosa kukuruza za skoro 8 posto ako se nastavi s hibridima. Na pitanje radi li se nešto po tom pitanju i je li vrijeme jeftine hrane prošlost, ministrica Marija Vučković je rekla:

“Što se tiče predviđanja promjena, godinama se već dosta toga radi, doprinosi se ublažavanju klimatskih promjena koje utječu osobito na poljoprivredu. Izazovi su pred nama i zato novi reformski paket stavlja još veće obveze pred europske poljoprivrednike. Zajednička poljoprivredna politika predviđa i veći doprinos poljoprivrednika održavanju bioraznolikosti. Dosad smo imali potpore dohotku i investicijske i druge mjere vezane uz izgradnju zelene arhitekture, u novom planu Zajedničke poljoprivredne politike predviđeno je uvođenje eko shema.”

“Novi ZPP izdvojit će 25 posto sredstava za eko sheme, a za doprinos okolišnih ciljeva i očuvanje bioraznolikosti je do 35 posto”, dodala je.

“Smanjili smo emisije metana, moramo brinuti o prehrambenoj sigurnosti”

Vučković smatra da je Hrvatska krenula na vrijeme s mjerama i promjenama:

VEZANE VIJESTI

“Mislim da jesmo, čeka nas izazovno razdoblje. Hrvatska je za strateške ciljeve postavila kao prvi povećanje produktivnosti i konkurentnosti, kao drugi jačanje otpornosti na klimatske promjene i treći očuvanje ruralnih vitalnih zajednica. To prati horizontalni cilj – jačanje inovacija i formiranje velikog poljoprivrednog znanja dostupnog svima.”

Ističe da poljoprivreda nije tako velik krivac za zagađanje i emisije metana:

“Poljoprivreda nije velik krivac. Često se ističu emisije metana iz sektora govedarstva pri čemu je Hrvatska jedna od tri članice EU-a koja je između 2008. i 2018. smanjila emisije metana, no najviše zbog nedostatne konkurentnosti. Moramo voditi računa o prehrambenoj sigurnosti, imamo smanjen broj isporučitelja mlijeka u proteklih 10-ak godina, no zato smo u nacrtu strategije predvidjeli rast vrijednosti proizvoda govedarstva, a u svinjogojstvu i rast količina. Predviđamo niz mjera za te ciljeve.”

“Ulagat ćemo u znanost, mijenjat ćemo navike u poljoprivredi”

Na pitanje kako će se provoditi poljoprivredne mjere i razmišlja li se o hranjenju stoke morskom travom što se sugerira prema nekim istraživanjima jer značajno smanjuje emisiju plinova, ministrica kaže:

VEZANE VIJESTI

“Predviđaju se velika ulaganja u znanstvena istraživanja da se promijene određene navike u gospodarstvu. Pred nama je izazovno razdoblje smanjivanja uporabe pesticida i antibiotika.”

Na komentar Marijane Petir da Ministarstvo poljoprivrede i gospodarstva ne komuniciraju dovoljno, Vučković je rekla:

“Komunikacija je osobito intenzivna posljednjih godinu dana. Hrvatska se ponosi očuvanim resursima, biološkom raznolikosti, to treba zadržati za iduće generacije. Intenzivno razgovaramo, u posljednja tri mjeseca bila sam na nizu sastanaka ondje.”

Dodaje da se ulaganjima u obnovljive izvore energije pokušava olakšati poljoprivrednicima prijelaz i prihvaćanje zelenih politika: “Minisrastvo poljoprivrede već posljednjih godina provodi operacije koje se odnose na ulaganja u obnovljive izvore energije. Prema posljednjim podacima naša ulaganja su bila 300 milijuna kuna potpora, a 100 milijuna kuna za sektor prerade.”

Svi moramo naći načine smanjenje uporabe fosilnih goriva, dodaje, i ističe da su velika sredstva prediđena za očuvanje okoliša.

“Obvezujemo se na sadnju milijun stabala godišnje”

Govoreći o deforestaciji i zaključcima konferencije u Glasgowu te kako Hrvatska stoji po pitanju krčenja šuma, ministrica je rekla:

“Hrvatska podržava zaključke koji se odnose na novu EU strategiju za šume. Podaci za hrvatske šume su puno bolji nego što se u javnosti ističe. Uvijek se treba truditi, no 93% hrvatskih šuma je certificirano međunarodnim tijelima da se spriječi deforestacija, mi smo tu među najboljima. U odnosu na druge primjere, šest međunarodnih stručnjaka je došlo i otklonili su primjedbe. Hrvatska želi neutralizirati učinak turizma te se obavezujemo na sadnju milijun stabala godišnje.”

“Hrvatsko ribarstvo bit će održivo!”

Govoreći o situaciji u ribarstvu, Vučković dodaje da su hrvatski ribari prošli važnu transformaciju od priključenja EU-u. Također, naglašava da je Jabučka kotlina zaštićena na njihovu inicijativu te da planiraju i dodatna zaštićena područja.

Na pitanje je li ribarstvo u Hrvatskoj održivo, Vučković kaže da će biti:

“Bit će. Predviđena su značajna ulaganja da se nadomijesti prihod koji se gubi iz tradicionalnog ribarstva. Ribarima pomažemo u prilagodbi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar