“Plastika se često šalje Aziju i ne reciklira se nego završi na odlagalištima”

Klimatske promjene 03. lip 202312:09 1 komentar
NOEL CELIS / AFP

Okolišne organizacije, okupljene u Platformu protiv zagađenja jednokratnom plastikom, zatražile su u petak od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja donošenje učinkovitih propisa za smanjenje otpada od jednokratnih plastičnih vrećica i "suočavanje s najezdom jednokratne plastike". U Novom danu govorila je Petra Andrić iz Greenpeacea.

“Naša kampanja je protiv jednokratne plastike odnosno za drastično smanjenje. Tu je važan pravilnik za gospodarenje otpadom. Izmjene nisu jako dugo donesene”, rekla je Petra Andrić i dodala:

“Pravilnik je bio na javnoj raspravi. Bilo je jako puno komentara i industrije i civilnog društva. Šest mjeseci nismo dobili odgovor i ne znamo jesu li zahtjevi usvojeni. Bilo mi je zanimljivo istraživanje na Jadranu. Pokušali su identificirati objekte od plastike u moru i rijekama.”

Najveći udio raspoznatljivih predmeta, 30-tak posto, bile su plastične vrećice. Raznosi ih vjetar, završe u prirodi, život u moru je ugrožen, ističe.

“Plastika se teško reciklira. Postoje razne vrste plastike. Prema nekim istraživanjima samo 9% otpadne plastike se reciklira. Većina plastike kad se reciklira, pretvara se u proizvode niže kvalitete. Vrlo često plastika se prikuplja i odvozi u udaljene azijske zemlje gdje se navodno reciklira, ali zapravo završi na odlagalištima”, otkriva Andrić.

Zato je Kina zabranila uvoz otpadne plastike.

N1

Naglašava da teret ne treba svaliti na lokalnu zajednicu: “Mogu učiniti mnogo i jedinice lokalne samouprave, ali na njih se ne bi trebao svaliti taj teret. Industrija plastike i trgovci moraju preuzeti dio odgovornosti, a Vlada mora donijeti zakone. Primjer koji je poznat u javnosti je akcija za Zlarin bez plastike. No najveću odgovornost ima Vlada koja može donijeti Zakon koji će se preliti na cijelu zemlju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.