Popularna destinacija u Španjolskoj mogla bi postati prevruća za turiste

Klimatske promjene 27. tra 202316:01 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Sevilla je uvučena u ono što se ponekad naziva "Iberijska peć" zbog vrućeg zraka koji dolazi iz Sjeverne Afrike. Poduzimaju se mjere kako bi se osiguralo da grad ostane pogodan za život građana i posjetitelja, ali raste zabrinutost da te mjere možda neće biti dovoljne.

Do kasnog poslijepodneva, neugodno je boraviti vani u Sevilli jer se temperature u Andaluziji ovog tjedna penju prema gotovo 40°C. Ljeti je ovakva vrućina normalna, ali u ovo doba baš i nije.

Tkanine za sjene postavljene su iznad važnih trgovačkih ulica, velikih parkova i vrtova, a vlada čak planira izgraditi razrađeni sustav podvodnih kanala kako bi rashladila one iznad.

Gradonačelnik ovog grada fokusiran je na to da grad održi životnim za svoje ljude i one koji ga posjećuju u vrijeme klimatskih promjena, piše SkyNews.

No postoji zabrinutost da bi, bez obzira na mjere prilagodbe, ovo područje Španjolske moglo prerano u ljetnoj sezoni postati prevruće za turiste, što bi potencijalno moglo imati ogroman utjecaj na gospodarstvo.

“Možete poduzeti mjere opreza s vodom, zaštitom kože i svega, ali na kraju morate ići u zatvoreni prostor”, rekao je jedan od turista.

Ova epizoda ekstremne vrućine uslijedila je nakon vruće, suhe zime diljem Europe i nevjerojatno vrućeg i suhog ljeta 2022. godine.

Španjolska trenutno pati i od niske razine akumulacija, a neki rezervoari u Kataloniji imaju samo 10% kapaciteta. Redukcija vode, posebno za poljoprivrednu i industrijsku upotrebu, već je na snazi ​​u cijeloj zemlji.

Jose Galan, predsjednik Udruge terenskih vodiča Nacionalnog parka Donana, pokazao je stanje u poznatom nacionalnom parku. Posvuda uokolo čuje se pucketanje autohtonih biljaka pod nogama prolaznika.

“To se sada ne bi trebalo događati – ovo su uvjeti koje bismo trebali imati u lipnju”, rekao je.

No, opisao je kako priroda uvijek nađe način da se prilagodi. “Više sam zabrinut za društvo”, dodao je.

„Vrućina i suša zbog klimatskih promjena imaju ogroman utjecaj na vodu. Nemamo dovoljno, a koristimo previše. Moramo preispitati naš odnos prema vodi”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!