SAD daleko najveći proizvođač plastičnog otpada

Klimatske promjene 02. pro 202106:46 > 12:47
Photo by Brian Yurasits on Unsplash

Sjedinjene Države su zemlja koja daleko najviše doprinosi zagađenju plastikom u svijetu, pokazuje novo izvješće objavljeno u srijedu, koje poziva na razvoj nacionalne strategije kako bi se tome stalo na kraj.

Ukupno, SAD su generirale oko 42 milijuna tona plastičnog otpada 2016. – više nego dvostruko u odnosu na Kinu i više od zemalja EU-a zajedno, pokazuje izvješće Nacionalne akademije za znanost, inženjerstvo i medicinu. Pritom SAD predstavlja manje od 5 posto svjetske populacije.

Prosječno svaki Amerikanac stvori godišnje 130 kilograma plastičnog otpada, a na drugom mjestu je Ujedinjeno Kraljevstvo s 98 kilograma. U Francuskoj prosjek je 43 kg.

“Uspjeh čudesnog izuma plastike u 20. stoljeću stvorio je također poplavu plastičnog otpada na svjetskoj razini, svagdje kamo pogledamo”, piše Margaret Spring, predsjednica Odbora stručnjaka koji su pisali izvješće naručeno od američkog Kongresa.

Ona je problem nazvala “ekološkom i socijalnom krizom”.

Najmanje 8,8 milijuna tona plastičnog otpada završi u oceanu svake godine u svijetu, što je oko jednog kamiona za smeće koji se istovari u more svake minute, pojašnjava izvješće.

Sva plastika, uključivo i ona bačena na tlo, ima potencijal da na kraju završi u oceanu, dodaje se.

Aktualnim ritmom, količina plastike bačena u ocean mogla bi doseći 53 milijuna tona godišnje od 2030. što je polovica ukupne težine ribe koja se godišnje izlovi u oceanu.

Proizvodnja plastike je eksplodirala od 80-tih godina prošlog stoljeća ali ne i reciklaža, naglašava se u izvješću.

Ono preporuča da se razvije nacionalna strategija u SAD-u do kraja 2022. godine i detaljizira više pravaca kojima bi se mogao napasti problem, primjerice postavljanje limita na proizvodnju plastike koja se ne reciklira ili razvoj zamjena plastici.

Radi se o najsveobuhvatnijem izvješću o zagađenju plastikom koje je ikad objavljeno, rekla je Judith Enk, predsjednica organizacije Beyond Plastics.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.