Šef UN-a: Čovječanstvo je “na vratima pakla”

Klimatske promjene 20. ruj 202319:12 3 komentara
Adam Gray / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je u srijedu da je ovisnost čovječanstva o fosilnim gorivima "otvorila vrata pakla", otvarajući samit o klimatskim ambicijama u sjedištu UN-a u New Yorku, bez SAD-a i Kine.

Govoreći o “strašnim vrućinama” i “povijesnim požarima” ove godine, potaknutima emisijama stakleničkih plinova, naglasio je da nije prekasno da bi se “ograničilo porast globalne temperature za 1,5 stupnjeva Celzijevih”.

“Budućnost nije ispisana: na vama je, liderima, da je ispišete”, rekao je. “Još uvijek možemo izgraditi svijet s čistim zrakom, zelenim poslovima i čistom i pristupačnom energijom za sve”, dodao je.

Svjetski čelnici trebali bi na samitu u New Yorku najaviti akcije koje će poduzeti kako bi ispunili svoje obveze iz Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Na samitu ne sudjeluju dva najveća svjetska zagađivača atmosfere – SAD i Kina. Američki predsjednik Joe Biden još je u New Yorku, povodom Opće skupštine UN-a, a kineski predsjednik nije doputovao na tu sjednicu.

Na popisu govornika nije ni Velika Britanija. Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u utorak da bi mogao odustati od cilja postizanja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

Europska unija je s druge strane pozvana predstaviti svoje klimatske politike, kao i Brazil, Kanada i Južnoafrička Republika.

Govorit će i Francuska, čiji predsjednik Emmanuel Macron ipak nije u New Yorku, te mnoge zemlje koje su najviše izložene posljedicama globalnog zagrijavanja, kao što su Barbados, Samoa i Tuvalu. Glavni tajnik pozvao je i guvernera Kalifornije te gradonačelnika Londona.

Samit je najvažniji skup o klimi u SAD-u od 2019., kada je švedska aktivistkinja Greta Thunberg postavila pitanje svjetskim čelnicima “Kako se usuđujete?”.

Neuspjeh bogatih zemalja da ispune svoja obećanja da će pomoći zemljama u razvoju osobito je osjetljivo pitanje u međunarodnim pregovorima o klimi. To će pitanje nesumnjivo biti na dnevnom redu skupa COP28 za nekoliko tjedana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.