Svizac Phil nije ugledao svoju sjenu, evo što to znači

Klimatske promjene 02. velj 202420:12 0 komentara
Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Hladnom vremenu i snježnim oborinama uskoro bi mogao doći kraj, barem tako kaže najsimpatičniji krzneni prognostičar Phil.

Planetarno popularan svizac Phil iz Punxsutawneya nije uspio vidjeti svoju sjenu kada je naglo probuđen iz sna u Gobbler’s Knobu u zapadnoj Pennsylvaniji u petak rano ujutro, javljaju američki mediji.

Da ju je vidio, to bi značilo još šest tjedana zime.

Ipak, nemojte još pospremati jakne – Phil je bio precizan samo oko 40 posto prognoza u proteklih 100 godina.

Zapravo, tijekom proteklog desetljeća, krzneni meteorolog bio je u pravu samo tri puta – 2014., 2016. i 2020., prema Nacionalnim centrima za informacije o okolišu.

Ipak, Philova netočna predviđanja nisu odvratila vjerne obožavatelje od okupljanja u Gobbler’s Knobu svake godine, kada se radi simpatičnog krznenog prognostičara ondje okupi više od 20. 000 ljudi.

Godišnji ritual datira iz 1887. godine, prema Punxsutawney Groundhog Clubu.

Svoje podrijetlo ima u blagdanu Svijećnice 2. veljače, kad su kršćani nosili svijeće u crkvu na blagoslov.

Popularna engleska narodna pjesma kaže da će zima biti dulja ako vrijeme na Svijećnicu bude suho i vedro.

Interpretacija blagdana u pjesmi postala je prihvaćena u većem dijelu Europe, sve dok nije stigla do Njemačke, gdje su u tradiciju uključili ježa i previđali “drugu zimu” ako bi jež na Svijećnicu ugledao svoju sjenu.

“Kao što su njemački doseljenici došli u sadašnje Sjedinjene Države, tako su stigli i njihova tradicija i folklor”, objavili su organizatori Punxsutawneyja na svojoj internetskoj stranici. “Budući da u Sjedinjenim Državama nema ježeva, odabrana je slična životinja koja hibernira.”

Dan svisca prvi se put spominje u lokalnom listu Punxsutawneyja 1886. Sljedeće godine obilježen je prvi službeni događaj u Gobbler’s Knobu, rekli su organizatori.

Sada se više od 20. 000 obožavatelja okuplja svake godine na mjestu kako bi ugledali izvanrednog vremenskog proroka dok daje svoje godišnje predviđanje.

Događaj je ovjekovječen u popularnom filmu “Beskrajan dan” iz 1993. s Billom Murrayom u glavnoj ulozi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!