Upravo smo preživjeli tri najtoplija mjeseca u povijesti, a novi problemi dolaze

Klimatske promjene 16. ruj 202318:17 0 komentara
Ilustracija/PIxabay

Naš planet upravo je prošao kroz vrelu sezonu, najtoplije ljeto ikad zabilježeno. Počela je klimatska prekretnica. Znanstvenici su dugo upozoravali da će naša ovisnost o fosilnim gorivima dovesti do ovoga.

Rast temperatura traži hitnu akciju. Državnici moraju naći rješenje za klimatske promjene. Još uvijek možemo izbjeći najgore, ali nemamo više vremena za gubljenje’, prenijela je WMO u svom priopćenju riječi glavnog tajnika Antónia Guterresa.

World Meteorological Organization / Autor: C3S/ECMWF

Svaki od ova tri mjeseca temperature na površini mora obarale su rekorde, a morski led na Antarktici dosegla je rekordno nisku razinu za ovo doba godine. Cijelo ljeto stizale su vijesti o toplotnim valovima širom svijeta, pa i kod nas.

U srpnju brojne države zabilježile su rekordno visoke temperature, a samo u Meksiku od posljedica vrućine umrlo je više od 200 ljudi.

Spomenuta temperatura na površini mora i oceana zapravo bilježi rekorde posljednjih pet mjeseci, dakle i u travnju i svibnju. Prosječna globalna temperatura mora u kolovozu dosegla je 20,98 stupnjeva, a prethodni rekord iz ožujka 2016. nadmašen je u svakom kolovoškom danu. Međutim ono što zabrinjava nisu rekordi, nego trajnost takve situacije i utjecaj koje tako visoke temperature imaju i na ljude i na prirodu, a očita su posljedica zatopljenja cijelog klimatskog sustava.

Prema podacima WMO-a, sam kolovoz je bio daleko najtopliji kolovoz dosad, ali je nadmašen i dosadašnji rekordno najtopliji mjesec ikad, ovogodišnji srpanj. Kako je objavila WMO, temperatura kopna i mora bila je stupanj i pol toplija od prosjeka zabilježenog između 1850. i 1900.

World Meteorological Organization / Autor: C3S/ECMWF

Stanje bi se još moglo dodatno zaoštriti kad u akciju krene El Niño. Kako je poznato, riječ je o klimatskoj pojavi u kojoj se pojas toplih voda širi od pacifičke obale Južne Amerike, što često donosi više temperature na globalnoj razini, ali i ekstremne vremenske i druge opasne pojave poput toplotnih udara, požara, poplava… Ove godine El Niño se u pacifičkim tropima pojavio prvi put u posljednjih sedam godina, pa je vrlo velika vjerojatnost da će se zatopljenje oceana produžiti do kraja 2023.

Možda efekte El Niña nećemo značajnije osjetiti u našim krajevima, ali očito je – trebamo se pripremiti na nove, i to dugotrajne ekstreme, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ