Von der Leyen: Države moraju odrediti cijenu emisija ugljika

Klimatske promjene 01. stu 202120:21
Ursula von der Leyen
Izvor: REUTERS/Yves Herman/Pool

Države moraju odrediti cijenu emisija CO2 koje uzrokuju klimatske promjene, kazala je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na UN-ovu samitu o klimi COP26.

Von der Leyen se pridružila čelnicima više od 100 zemalja u Glasgowu na početku konferencije COP26, na kojoj će se pokušati finalizirati pravila za provedbu Pariškog sporazuma o klimi iz 2015.

“Moramo dogovoriti čvrst skup pravila, primjerice, da globalna tržišta ugljika postanu realnost. Odrediti cijenu ugljiku, priroda više ne može plaćati cijenu”, kazala je.

Pregovori o izgradnji tržišta za trgovinu emisijama ugljika u okviru Pariškog sporazuma doveli su u slijepu ulicu zadnji UN-ov samit o klimi 2019.

EU je obećao smanjiti emisije za najmanje 55 posto do 2030. u odnosu na 1990., a Von der Leyen je pozvala druge zemlje da se obvežu na veća smanjenja emisija u ovom desetljeću.

“Moramo dati snažna obećanja da ćemo smanjiti emisije do 2030. Nulte neto emisije do 2050. je dobro, ali nije dovoljno”, kazala je.

EU pregovara o novim zelenim politikama i po tome prednjači pred mnogim zemljama koje su zacrtale klimatske ciljeve daleko u budućnosti, ali još nisu izradile zakone koji su potrebni da bi se to ostvarilo.

Prijedlozi uključuju postupno povlačenje iz prodaje novih automobila s motorima na unutarnje izgaranje do 2035. te pokretanje drugog europskog tržišta ugljika za građevinski i transportni sektor.

Prijedlozi su izazvali napetosti između bogatijih država članica koje podržavaju ambiciozne mjere za zaštitu klime i siromašnijih istočnih država koje se boje društvenih i ekonomskih posljedica.

Češki premijer Andrej Babiš ocijenio je u Glasgowu da su europski prijedlozi za klimu “opasni”.

“To nije dogovor nego ideologija”, rekao je, dodajući da će nanijeti štetu građanima zbog poskupljenja fosilnih goriva.

Svaku večer, od 2. studenog, u 21:00 gledajte posebne emisije uživo iz Glasgowa i Zagreba na N1 televiziji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar