Riba koja ima otrov otrovniji od cijanida pronađena u Krimu

Lifestyle 24. stu 201415:38 > 15:44
Izvor: Snapshot

Smrtonosna japanska riba napuhača, koja inače obitava samo u tropskim vodama, uloveljna je u vodama Krima u Sevastopolju.

Ogromnu otrovnu oceansku napuhaču, koja je specijalitet u Japanu i naziva se Fugu, otkrio je nedavno lokalni ribar koji je upozorio dužnosnike.

Istraživači u Institutu za biologiju Sjevernih mora u Krimu, vjeruju kako je riba stigla na sjevernu hemisferu preko Sueskog kanala.

“Pronađena je u Egejskom moru, a nekoliko dana kasnije je pronađena u luci Sevastopolj”, rekao je istraživač  Alexander Boltachev.

Napuhana riba ispunjava tijelo vodom ili zrakom ako osjeti opasnost. Njeni organi su ispunjeni otrovom otrovnijim od cijanida i tako je intenzivan da i malena količina može ubiti.

Istraživači u Krimu brižljivo postupaju s ribom koristeći zaštitne materijale kako bi izbjegli dodirivanje ribe direktno.

Boltachev je rekao kako ova vrsta ribe predstavlja prijetnju fauni Crnog mora i lokalnom stanovništvu.

“Poprilično je velika, dostiže 110 centimetara u dužini. Uz to je i otrovna. Izazvala je brige među znanstvenicima, ali ne samo njima, već i među ribarima kao i lokalnim stanovništvom”, rekao je.

Fugu se smatra delicijom u Japanu i može se pronaći na menijima mnogih restorana u toj zemlji, ali kuhar mora imati specijalnu dozvolu za pripremu te ribe.

Međutim, restorani u Krimu tvrde kako nisu baš požurili uključiti ovo egzotično stvorenje na njihovu specijalnu listu.