Čin pripreme hrane koristi našem tijelu i duši na više načina.
Razmišljanje, pričanje i gledanje u hranu umiruju naš duh. Ova ljudska tendencija nikada nije bila toliko izražena u modernoj povijesti kao što je bila tijekom pandemije covida-19 kada su se ljudi koji su više vremena provodili u kući okrenuli kuhanju kako bi prikratili vrijeme i, možda, ublažili opći osjećaj tuge.
Trend ne bi trebalo biti iznenađenje jer je postojao niz studija na ovu temu.
Kreativna aktivnost poput kuhanja direktno je povezana s povećanim osjećajem blagostanja, prema studiji Sveučilišta Otago na Novom Zelandu iz 2016. objavljenoj u Journal of Positive Psichology.
Znanstvenici su tražili od 658 studenata da vode evidenciju o svojim aktivnostima i povezanim mentalnim stanjima tijekom 13 dana.
Nakon što su sudjelovali u kreativnim aktivnostima, prema vezanoj studiji, među ispitanicima je bilo uobičajeno korištenje novih recepata, a studenti su izjavili da osjećaju više entuzijazma nego inače, otkrili su znanstvenici, piše Huff Post.
“Čin kuhanja i sposobnost pripreme hrane je sam po sebi sveti čin”, rekao je dr. Sudhir Gadh, psihijatar s privatnom praksom u New Yorku i dodao da je to nešto što radite pažljivo i s fokusom.
Sposobnost da se u potpunosti koncentriramo na zadatak, onaj koji zahtijeva obraćanje pažnje na detalje, uključujući specifična mjerenja i stalno praćenje, omogućava nam da lako blokiramo smetnje koje mogu izazvati stres i anksioznost tijekom dana.
Naravno, to se ne odnosi samo na kuhanje. Ali postoji nešto u vezi s krajnjim rezultatom kuhanja, od arome do boja i okusa, što može pružiti zadovoljstvo više nego druge kreativne aktivnosti.
“Smatram da što više vremena provodite u kuhanju, to više vremena želite provesti i u jedenju te cijenite svoj naporan rad”, rekla je Sarah Wagner, dijetetičarka iz Houstona.
Mnogi ljudi pronalaze veselje i smirenost u kuhanju jer je vrlo taktilno i obično zaokuplja pažnju, prvenstveno kada koristite ponavljajuće pokrete rukama.
Pored terapeutskih učinaka stručnjaci tvrde da će konzumiranje hrane koju sami skuhate pomoći tijelu da bolje funkcionira na biološkom nivou.
Wagner predlaže unošenje boja u prehranu i dodaje da je kuhanje s više cjelovitih sastojaka također važno jer bi vas moglo navesti da koristite obiteljske recepte koji će vas povezati s vašim precima i biti dobri za podizanje raspoloženja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!