Astronomi traže signale izvanzemaljske civilizacije u našoj galaksiji

Magazin 06. lip 202312:45 1 komentar
Nasa/Unsplash

Regija koja okružuje supermasivnu crnu rupu Sagittarius A* u galaktičkom središtu naše galaksije, poznata po svojoj gustoj i zadivljujućoj prirodi, identificirana je kao idealna lokacija za odašiljanje dalekosežnih, ponavljajućih radiosignala. Drugim riječima, signala koji bi mogli otkriti prisutnost izvanzemaljske civilizacije.

Projekt BLIPSS

Grupa znanstvenika, predvođena astronomom Akshayem Sureshom sa Sveučilišta Cornell, razvila je metodu za otkrivanje tih signala, upravo s ciljem otkrivanja potencijalnih poruka izvanzemaljskih civilizacija. Njihov projekt, nazvan Breakthrough Listen Investigation for Periodic Spectral Signals (BLIPSS), fokusiran je na identificiranje i pojačavanje pulsirajućih radioemisija s neobičnim karakteristikama koje potječu iz galaktičkog središta Mliječne staze, piše Zimo.hr.

BLIPSS prikazuje vrhunski potencijal softvera kao multiplikatora znanosti za SETI, objašnjava Suresh te naglašava značajnu ulogu softvera u proširenju mogućnosti polja pretraživanja svemira Instituta SETI.

Težak zadatak za astronome

Galaktičko središte užurbano je okruženje koje vrvi raznim zvijezdama, gustim oblacima prašine i plina koji nam zaklanjaju pogled u njegov sadržaj. Štoviše, unutar te regije postoje prirodni objekti koji emitiraju periodične radiosignale. Ipak, u usporedbi s drugim dijelovima neba, galaktičko središte ističe se visokom razinom aktivnosti i statističkom vjerojatnošću da sadrži nastanjive egzoplanete.

Iako je to optimalna lokacija za otkrivanje potencijalnih izvanzemaljskih signala, galaktičko središte predstavlja značajne izazove. Razlikovanje između umjetnih signala i prirodnog ambijentalnog zračenja koje emitira to kaotično područje težak je zadatak za astronome.

Vrlo osjetljiva tehnika pretraživanja

Svemirski svjetionici s periodičnim pulsiranjem nude isplativu metodu prijenosa signala preko ogromnih međuzvjezdanih udaljenosti. Na Zemlji koristimo pulsirajuće signale za aplikacije kao što su daljinska radarska detekcija i navigacija zrakoplova. Proširivanjem te tehnologije korištenjem naprednih metoda moglo bi biti izvedivo odašiljati te signale puno dalje u svemir.

Projekt BLIPSS koristi algoritam brzog preklapanja, odnosno vrlo osjetljivu tehniku pretraživanja dizajniranu za prepoznavanje periodičnih signala. U prethodnim slučajevima znanstvenici su uspješno upotrijebili ovaj algoritam za lociranje pulsara, vrste zvijezda koje emitiraju pravilne pulsove svjetlosti.

Suresh i njegov tim usmjerili su algoritam brzog sklapanja prema novom cilju. Primijenili su BLIPSS na podatke radijskih istraživanja prikupljene iz galaktičkog središta, kao dio SETI-jeve inicijative Breakthrough Listen. To je uključivalo analizu promatranja galaktičkog središta, koja su trajala 7 sati, radioteleskopom Murriyang u Parkesu u Australiji te 11,2 sata teleskopom Green Bank.

BLIPSS je korišten na 4,5 sati podataka prikupljenih teleskopom Green Bank, unutar frekvencijskog raspona od 4 do 8 gHz.

Kako bi osigurali učinkovitost softvera u otkrivanju željenih signala, znanstvenici su ga testirali na pulsarima. Zatim su suzili frekvencijski raspon na manje od desetine onog koji zauzima FM radiopostaja, fokusirajući se na periodičnost pulsa u rasponu od 11 do 100 sekundi.

Ništa od traženih signala, no nova je tehnika pretraživanja učinkovita

Iako nisu pronađeni signali koji odgovaraju njihovim parametrima pretraživanja, studija je potvrdila učinkovitost njihovih tehnika, ulijevajući povjerenje u sposobnost tog znanstvenog tima da ih koristi s različitim parametrima pretraživanja u budućim potragama.

Dosad je radio SETI primarno posvetio svoje napore potrazi za kontinuiranim signalima. Naša studija baca svjetlo na izvanrednu energetsku učinkovitost niza impulsa kao sredstva međuzvjezdane komunikacije na ogromnim udaljenostima. Značajno je da ova studija označava prvi sveobuhvatni pokušaj provođenja dubinskih pretraga ovih signala, napominje astronom Vishal Gajjar sa SETI instituta.

Softver BLIPSS, zajedno sa skupovima podataka tima, otvoreno je dostupan svima koji su zainteresirani za provođenje vlastite analize, na taj način pozivajući na daljnje doprinose u potrazi za navedenim signalima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ