Imamo popis najpopularnijih rabljenih automobila u Hrvata: Upravo ti modeli nose i rizik

Auto 08. svi 202421:56 0 komentara
Borna Filic/PIXSELL / Ilustracija

Tržište rabljenih automobila posljednjih je godina prošlo kroz brojne turbulencije, no ono i dalje raste. Zbog inflacije, rastućih kamatnih stopa i ograničena dostupnost novih automobila, kupce sve više privlače polovna vozila.

Kada govorimo o automobilima, preference se razlikuju ovisno o državi – isti model može biti poželjan u jednoj državi, a ignoriran u drugoj. carVertical, tvrtka za obradu podataka o automobilima, analizirala je stvarna izvješća o povijesti automobila iz 15 zemalja, uključujući Hrvatsku, kako bi saznala koji su modeli bili najtraženiji u 2023. godini.

Golf prvak u Hrvatskoj

Volkswagen Golf bio je najčešće provjeravan automobil u Hrvatskoj u 2023. godini s 10,5 % svih provjera povijesti na platformi, a slijede ga Audi A4 (6 %), Volkswagen Passat (4,8 %), Mercedes-Benz C klase (3,6 %) i Škoda Octavia (3,4 %).

carVertical

Hrvati su zainteresirani za njemačka vozila jer imaju dobru reputaciju na tržištu rabljenih automobila i vrijednost im sporije pada.

Volkswagenovi automobili čine ukupno 21,4 % svih provjera povijesti u Hrvatskoj, što ovu marku čini najpopularnijim proizvođačem vozila u zemlji. Kupci rabljenih automobila također traže i vozila marke Audi (18,1 %) i Mercedes-Benz (12,6 %).

carVertical

Popularni modeli mogu imati problema

Iako popularni modeli dobivaju veliku pažnju na tržištu rabljenih automobila, kupci bi trebali biti oprezni pri kupnji takvog vozila. Mnogi automobili koji se najčešće provjeravaju u Hrvatskoj imaju vraćenu kilometražu i zapise o oštećenjima, što može posjedovanje takvog vozila pretvoriti u skup problem.

Na primjer, 3,3 % svih automobila Volkswagen Golf provjerenih na carVerticalu imalo je lažnu kilometražu, a njih 60,7 % bilo je oštećeno u prošlosti. Situacija s modelom A4 nije ništa bolja: 2,1 % ih je imalo vraćenu kilometražu, a 60,1 % bilo je oštećeno.

Što se tiče modela Passat, 1,9 % imalo je vraćene kilometre, a 58,1 % pretrpjelo je manja ili veća oštećenja. Udio Mercedesa C klase s vraćenom kilometražom iznosi 1,09 %, a oštećeno ih je bilo 56,1 %. Kod Octavije je postotak vozila s vraćenom kilometražom 1,13 %, a oštećenih 55,5 %.

Prosječna vrijednost oštećenja kod Golfa iznosila je 4.761 euro, na modelu A4 3582 eura, Passatu 3.072 eura, C klasi 4990 eura, a kod Octavije 3.271 euro. Stanje automobila uvelike ovisi o tome kako ga je prethodni vlasnik održavao pa se preporučuje provjeriti povijest vozila prije kupnje i posavjetovati se s profesionalnim mehaničarom.

U Europi najpopularniji BMW, Audi i Volkswagen

Što se tiče globalnih trendova pri kupnji automobila, Volkswagen Golf bio je najčešće provjeravan model automobila na carVerticalu, s udjelom od 4,91 %. BMW serije 3 (4,89 %), Volkswagen Passat (3,75 %), BMW serije 5 (3,68 %) i Audi A4 (3,53 %) također su se našli među najpopularnijim izborima u svim analiziranim državama. Ovaj popis također prati trendove u Hrvatskoj.

Svi ovi modeli imaju reputaciju pouzdanih automobila i dobar odnos performansi, udobnosti i praktičnosti, zbog čega su traženi širom Europe. BMW se pokazao kao najpopularniji proizvođač u svim zemljama, s udjelom od 14,7 %. Volkswagen ne zaostaje mnogo s 14,3 %, a slijedi ga Audi s udjelom od 11,9 %. Automobili marki Audi i Volkswagen ušli su u top 10 najpopularnijih marki u svim analiziranim zemljama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!