Japanski automobilski div smanjuje proizvodnju zbog nestašice čipova

Auto 11. ožu 202212:51 > 12:52 0 komentara
FRANCOIS LO PRESTI / AFP/ ILUSTRACIJA

Japanski automobilski div Toyota Motor objavio je u petak da će u travnju, svibnju i lipnju smanjiti domaću proizvodnju do 20 posto kako bi ublažio pritisak na dobavljače koji je stvorila nestašica čipova i drugih dijelova.

Proizvodnja će u travnju biti smanjena oko 20 posto, u svibnju oko 10 posto, a u lipnju oko pet posto u odnosu na dosadašnji plan, priopćio je glasnogovornik japanske tvrtke.

I dalje će ostati na visokoj razini, istaknuo je, budući da je dosadašnji plan uključivao potrebu da se nadoknadi smanjeni obujam u prethodnom razdoblju.

Toyotini dobavljači prisiljeni su nositi se s brojnim promjenama planova proizvodnje zbog nestašice čipova, a smanjena proizvodnja trebala bi im olakšati taj teret, rekao je glasnogovornik, odbivši precizirati očekivani pad broja proizvedenih automobila i utjecaj na poslovne rezultate.

Predsjednik Toyote Akio Toyoda rekao je ovaj tjedan članovima sindikata da bi dobavljači bez primjerenog plana proizvodnje mogli biti “iscrpljeni” i da u razdoblju od travnja do lipnja uprava planira “smišljeno hlađenje”.

Toyota je već početkom ožujka obustavila domaću proizvodnju, na jedan dan, zbog kibernetičkog napada na dobavljača, što ju je stajalo proizvodnje 13.000 vozila. U fiskalnoj 2022. planiraju proizvesti rekordnih 11 milijuna automobila, uspiju li osigurati stabilnu opskrbu čipovima.

Potez najvećeg japanskog proizvođača automobila najnovija je potvrda teškoća u lancima opskrbe, koje koče globalnu automobilsku industriju u dugotrajnoj pandemiji covida 19, a izglede je dodatno pogoršala kriza zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Američki proizvođač električnih vozila Rivian Automotive objavio je u četvrtak da bi mu se zbog problema u nabavnom lancu proizvodnja mogla prepoloviti u ovoj godini, na 25.000 vozila.

Honda Motor poručio je da će do kraja mjeseca smanjiti proizvodnju u dvije domaće tvornice za oko 10 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.