Jedan od vodećih ljudi autoindustrije: “Europa bi mogla odgoditi zabranu novih automobila na benzin i dizel”

Auto 21. velj 202414:18 0 komentara
Porsche

Europski plan za postupno ukidanje prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem do 2035. mogao bi biti povučen, rekao je glavni financijski direktor tvrtke Porsche AG, Lutz Meschke.

“Trenutno se vodi mnogo rasprava oko kraja motora s unutarnjim izgaranjem. Mislim da bi moglo biti odgođeno”, rekao je Meschke, prenosi Bloomberg.

Usporavanje narudžbi električnih vozila dovelo je u pitanje je li Europska unija na pravom putu, što je jedan od najambicioznijih planova u cilju smanjenja emisije ugljičnih plinova.

Kupci su obeshrabreni nedostatkom pouzdanih mreža za punjenje, visokim cijenama i smanjenjem poticaja za električna vozila. Ujedinjeno Kraljevstvo je već odgodilo svoju planiranu zabranu novih benzinskih i dizelskih modela za pet godina, s 2030. na 2035. godine.

Iako proizvođači vrhunskih i luksuznih električnih vozila mogu raditi bez subvencija, pogrešno je isključiti ih iz segmenta proizvodnje, rekao je Meschke, koji je govorio na marginama događaja predstavljanja Porscheovog dugo odgađanog električnog SUV-a Macan.

“Moramo vidjeti koliko je strma krivulja rasta u narednim godinama. Ako imamo situaciju kao sada, s određenom nevoljkošću da kupujemo električne automobile u Europi, onda će se možda subvencije vratiti”, rekao je Meschke.

Prošle godine, u tjednima prije nego što je EU usvojila plan za postupno ukidanje novih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, Njemačka je odbila podržati taj potez, zahtijevajući da Bruxelles također zaštiti vozila koja koriste e-goriva — tehnologiju koju podržava Porsche.

Proizvođač luksuznih automobila 2022. pridružio se skupini investitora koji su se kladili u 260 milijuna dolara na startup koji će izgraditi tvornicu e-goriva u Čileu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!