Novi BMW-ovi modeli bi mogli biti pokretani tehnologijom iz Hrvatske

Auto 21. ruj 202311:54 1 komentar
BMW

Rimac Automobili sklopili su partnerstvo s EVE Energy, kineskim proizvođačem litij-ionskih baterija, za proizvodnju baterijskih ćelija u Europi. EVE je vodeća tvrtka za 46xx format cilindričnih ćelija koji nosi brojne prednosti u odnosu na druge vrste baterija. Broj "46" se odnosi na promjer cilindričnih ćelija u milimetrima, a "xx" označava neodređenu visinu.

Tesline baterije 4680 koje sami proizvode, hvaljene su zbog nižih troškova. Rimac želi iskoristiti ovu prednost za svoju 46xx platformu, stvarajući baterije visokih performansi s prilagodljivim konfiguracijama.

Rimac već razmatra projekte s velikim europskim proizvođačima električnih automobila za korištenje ove platforme. Tko su ti proizvođači nije potvrđeno, ali veza s Porscheom jedna je od nekoliko mogućnosti. Tvrtka Rimac je ranije surađivala i s Koenigseggom i Aston Martinom, prenosi CarBuzz.

Partnerstvo s tvrtkom EVE Energy službeno je započeto na nedavnom sajmu automobila IAA Mobility koji je održan u Münchenu. Početak proizvodnje ovih novih baterija planiran je za 2027., pri čemu će EVE biti odgovoran za proizvodnju ćelija, a Rimac će se pobrinuti za razvoj baterijskog modula i platforme za smještaj ćelija. Osim već spomenutih prednosti, cilindrične ćelije također imaju superiorno upravljanje toplinom, čineći električna vozila sigurnijima i pouzdanijima.

Porezne olakšice

Međutim, postoji jedan potencijalni nedostatak Rimacovog partnerstva s kineskim proizvođačem baterija. Prošle godine je objavljeno da je BMW sklopio ugovor s tvrtkom EVE Energy za svoja vozila Neue Klasse.

To je potencijalno moglo negativno utjecati na sposobnost BMW-a da se kvalificira za lokalne porezne olakšice, zbog korištenja baterija iz Kine. Međutim, BMW bi sada mogao dugoročno imati koristi od ulaska Rimca.

Naravno, platforma 46xx i baterije visokih performansi vjerojatno će ići u skuplja električna vozila gdje su implikacije neispunjavanja uvjeta za porezne olakšice manje zabrinjavajuće.

“EVE Energy jedan je od najvećih svjetskih proizvođača primarnih litijevih baterija i ovom partnerstvu donosi veliko iskustvo u tehnologiji baterijskih ćelija”, rekao je Mate Rimac.

“Njegova predanost unapređenju rješenja za litijske baterije savršeno je usklađena s našom vizijom transformacije sektora električnih vozila i pohrane energije. Oduševljeni smo što možemo najaviti ovu suradnju koja osigurava dugoročnog pouzdanog partnera za našu platformu 46xx”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.