Ovi problemi se javljaju kada parkirate automobil i ne koristite ga par tjedana

Auto 30. kol 202306:44 0 komentara
Pexels

Bez obzira na to radite li još uvijek od kuće ili ste parkirali automobil zbog dužeg odmora, morate biti svjesni posljedica i potencijalnih problema ako automobil ostavite netaknutim tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

Ako manje vozite automobil, to znači da ćete više morati razmišljati o njegovom održavanju. Bez obzira je li vaš limeni mezimac star pet ili 50 godina, trebali biste pripaziti na ove uobičajene zamke ako ga parkirate kod kuće na nekoliko tjedana.

1. Oslabljen akumulator

Najvjerojatniji problem pri parkiranju vozila na tjedan dana ili više je akumulator. Može se dogoditi da vam je akumulator već ispražnjen ili je “slabiji” zbog standardnog samopražnjenja pa se automobil teže pali, prenosi nova.rs.

Ako je akumulator potpuno ispražnjen, auto se uopće neće pokrenuti, a zdrav akumulator trebao bi moći pokrenuti motor i nakon nekoliko tjedana sjedenja. Osim nabave novog, opcija je i vožnja do punjenja, obično je dovoljno pola sata, a u lošijim uvjetima maksimalno sat vremena. U tom razdoblju ne biste trebali gasiti motor. Vozite normalnom brzinom i bez povećanja broja okretaja.

2. Zahrđale kočnice

Tjedan dana u vlažnim uvjetima može uzrokovati koroziju kočnica. Kako biste to izbjegli, povremeno premjestite vozilo ili parkirajte u garaži gdje je automobil zaštićen od vremenskih nepogoda. Ako se hrđa razvije tijekom nekoliko tjedana, to je vjerojatno samo manja površinska korozija na diskovima. Možda ćete u početku primijetiti malo cviljenje, ali u većini slučajeva ono će nestati nakon nekoliko zaustavljanja.

3. Ustajalo gorivo

Ako automobil stoji dva mjeseca ili više a da ne potrošite pun spremnik goriva, poduzmite neke mjere opreza kako biste izbjegli moguće probleme s motorom kao što su gubitak učinkovitosti, grube oscilacije ili čak nemogućnost paljenja. Ponovno napunite spremnik kad se vratite – to smanjuje količinu zraka u spremniku kisika koji razgrađuje gorivo i smanjuje rizik od korozije uslijed kondenzacije.

4. Neravne gume

Ako je vozilo bilo parkirano tri mjeseca ili više, gume se mogu iskriviti, odnosno izdubiti gazni sloj, pogotovo ako je tlak nizak. Budite toga svjesni posebno u hladnijim mjesecima jer niže temperature uzrokuju pad tlaka u gumama. Početak jeseni dobro je vrijeme za provjeru tlaka u gumama jer nizak tlak može biti štetan za sigurnost i učinkovitost tijekom vožnje. Ako auto parkirate na duže vrijeme, povremeno ga pomaknite kako biste promijenili položaj gazne površine na gumama, a nije na odmet ni malo napumpati gume.

5. Štetočine

Miševi i drugi glodavci mogu uzrokovati značajna oštećenja na vozilima, grickajući žice ili prljajući unutrašnjost. To je zato što vole mračna i tiha mjesta. Rizik od toga možete smanjiti ako je vaš automobil parkiran u garaži koja se svakodnevno koristi ili je izložena sunčevoj svjetlosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!