Ovo su najpouzdaniji automobili po istraživanju Amerikanaca, jedan trend posebno zabrinjava

Auto 22. velj 202419:42 0 komentara
Toyota

Američki J.D. Power je objavio rezultate studije pouzdanosti vozila, a na vrhu se našla Toyota.

Vlasnici vozila osjećaju niže razine pouzdanosti vozila nakon tri godine vlasništva, tvrdi studija J.D. Power 2024 US Vehicle Dependability StudySM (VDS).

Velik broj problema s kojima se vlasnici susreću ukazuje na dugoročan pad pouzdanosti vozila, s povećanom razinom problema prijavljenih za gotovo dvije trećine marki uključenih u studiju. Stopa po kojoj su se problemi povećali između 90 dana i tri godine od početka vlasništva porasla je na 17%, što je povećanje za 5 postotnih bodova s 12%. u 2023.

“Povijesno gledano, rezultati VDS modela jednaki su rezultatima u studiji J.D. Power Initial Quality Study, tako da je pad pouzdanosti vozila neuobičajen”, rekao je Frank Hanley, viši direktor u J.D. Poweru.

“Ovo se vjerojatno može pripisati burnom vremenu u kojem su ova vozila proizvedena, dok vlasnici svoja vozila čuvaju mnogo duže. Zapravo, prosječna starost vozila na američkim cestama danas je otprilike 12 godina, što naglašava važnost da vozilo izdrži test vremena. Proizvođači automobila moraju osigurati da nova tehnologija koja je predstavljena danas zadovoljava potrebe kupaca godinama kasnije”, dodao je.

Najproblematičniji dijelovi automobila

Studija, koja se sada provodi 35. godine, pokriva 184 specifična problematična područja u devet glavnih kategorija vozila: klima; pomoć u vožnji; vozačko iskustvo; vanjski izgled; značajke/kontrole/zasloni; multimedija; interijer; pogonski sklop; i sjedala.

Problemi s multimedijom  nastavljaju mučiti vlasnike: Kako vozila silaze s proizvodne trake sa sve više tehnologije, nije neočekivano da je upravo to najproblematičnija kategorija vozila, s gotovo dvostruko više problema nego sljedeća najviša kategorija, koja je vanjski izgled. Među problemima multimedije, povezivost Android Auto i Apple CarPlay je glavni problem, a slijedi ga ugrađeno glasovno upravljanje.

Smetnje s upozorenjima za pomoć u vožnji s vremenom rastu. Broj problema povezanih s upozorenjima sustava za pomoć u vožnji povećao se. “Mnogi bi pomislili da će se vlasnici nakon tri godine naviknuti na upozorenja na svojim vozilima. Međutim, to nije slučaj”, rekao je Hanley.

Elektrificirana vozila problematičnija od ostalih: vlasnici električnih vozila i plug-in hibridnih vozila imaju više problema nego vlasnici vozila na plin i hibridnih vozila. Električni automobili su najproblematičniji, a slijede ih plug-in hibridi. Znatno bolje prolaze obični hibridi i vozila na benzin. Nakon tri godine vlasništva, gume su bolna točka za električne automobile. Čak 39% vlasnika izjavilo je da su zamijenili gume u posljednjih 12 mjeseci.

Najpouzdanije marke

Toyota je osvojila osvaja većinu nagrada po segmentima te je primila najviše nagrada još od 2017. kada je isti japanski proizvođač automobila dobio 10 nagrada. Prve tri marke koje pokazuju najveći napredak u broju problema su Porsche, Mercedes-Benz i Toyota.

Lexus

Lexus je drugu godinu zaredom na najvišem mjestu u pouzdanosti vozila, s rezultatom od 135 PP100, dok se Toyota popela na drugo mjesto s ocjenom 147 (PP100). Među premium markama, Porsche (175 PP100) je na drugom mjestu, a BMW (190 PP100) na trećem mjestu.

J.D. Power

Toyota zauzima najviše mjesto u segmentu vozila za masovno tržište, s rezultatom od 147 PP100. Američki Buick (149 PP100) zauzima drugo mjesto, dok Chevrolet (174 PP100) i Mini (174 PP100) zauzimaju treće mjesto.

Korporacija koja je dobila najviše nagrada je Toyota Motor Corporation s devet pobjedničkih modela, a to su – Lexus ES, Lexus IS, Lexus NX, Lexus RX, Toyota 4Runner, Toyota Camry, Toyota Corolla, Toyota Tacoma i Toyota Tundra. Tvrtka General Motors dobila je četiri nagrade po segmentima za Buick Encore, Chevrolet Equinox, Chevrolet Traverse i Chevrolet Tahoe. BMW AG dobio je dvije segmentne nagrade za BMW X1 i BMW X6.

J.D. Power

Što se samih modela tiče, najpouzdanijim se pokazao Porsche 718, dok su pobjednici po kategorijama Toyota Corolla (kompaktni automobil), Lexus IS (premium kompaktni automobil), Toyota Camry (srednja klasa), Lexus ES (premium srednja klasa) i Porsche 718 (sportski automobil), Toyota 4Runner (SUV), Lexus NX (premium SUV), BMW X1 (mali premium SUV), BMW X6 (veliki premium SUV). Ostale nagrade po kategorijama odnijeli su američki modeli.

J.D. Power

Studija o pouzdanosti vozila u SAD-u za 2024. godinu temelji se na odgovorima 30.595 kupaca i korisnika novih vozila iz 2021. godine, nakon tri godine vlasništva. Istraživanje je provedeno od kolovoza do studenog 2023. godine.

Porsche

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!