Pripazite! Ovi savjeti za čišćenje auta su hit na mrežama, a zapravo vam mogu oštetiti vozilo

Auto 30. ruj 202308:16 0 komentara
Unsplash

S obzirom na rastuće troškove vlasništva nad automobilima i skuplje gorivo, sve je teže održavati vozila. Kao rezultat toga, mnogi vlasnici automobila okreću se TikToku kako bi pronašli jeftine načine održavanja svojih vozila.

Međutim, dok se ovi viralni trikovi mogu činiti brzim i jednostavnim rješenjem, stručnjaci upozoravaju da neki od popularnih trikova nisu nužno sigurni za primjenu.

Stručnjaci iz ChoiceQuotea ističu važne smjernice koje treba uzeti u obzir prilikom održavanja vašeg vozila.

1. Čišćenje ogledala pastom za zube: Ovaj viralni trik, koji je dobio 1,7 milijuna lajkova nakon što ga je isprobao TikToker Mister Ryhan, uključuje korištenje paste za zube za čišćenje ogledala. Međutim, stručnjaci upozoravaju da pasta za zube sadrži blage abrazive koji mogu oštetiti površinu ogledala. Preporučuju čišćenje ogledala otopinom blagog sapuna i tople vode ili specijalnim proizvodom za čišćenje automobilskih retrovizora.

2. Korištenje piva i sode bikarbone za uklanjanje mrlja od ulja: Ovaj trik, koji je dobio više od 28.000 lajkova, savjetuje miješanje piva i sode bikarbone za uklanjanje mrlja od ulja. Stručnjaci upozoravaju da ovu metodu treba izbjegavati jer kemikalije u pivu i sode bikarbone mogu oštetiti površinu automobila.

3. Korištenje kokosovog ulja za čišćenje plastike: Iako je jedan TikToker tvrdio da će korištenje kokosovog ulja učiniti vaš automobil blistavim, stručnjaci ističu da ova metoda može oštetiti vanjski sloj boje automobila. Kokosovo ulje može promijeniti boju i čak uzrokovati širenje malih ogrebotina. “Kad je lak vozila oštećen, veća je vjerojatnost da će automobil zahrđati, što može dovesti do skupih popravaka i kraćeg životnog vijeka”, piše Daily Mail.

4. Čišćenje automobilskih sjedala kapsulama za pranje rublja: Posljednji trik uključuje korištenje kapsula za pranje rublja za čišćenje sjedala automobila. Stručnjaci upozoravaju da kapsule za pranje rublja nisu namijenjene za čišćenje unutrašnjosti vozila i mogu sadržavati kemikalije koje bi mogle oštetiti površine.

Stručnjaci ističu da je redovito održavanje automobila ključno za očuvanje čistoće i sprečavanje oštećenja. Također preporučuju korištenje specijaliziranih proizvoda za čišćenje automobila kako bi se izbjegla potencijalna šteta. Korištenje krpa od mikrovlakana također može pomoći u izbjegavanju ogrebotina na vozilu.

Leon Hood, stručnjak za osiguranje motornih vozila ChoiceQuote, naglašava za Daily Mail da, iako neki od ovih trikova mogu izgledati primamljivo, trebali biste razmisliti o potencijalnoj šteti koju mogu uzrokovati vašem automobilu prije nego ih isprobate.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!