Slovenske autoceste pune su oznaka “hur” i “murto”: Što one znače?

Auto 24. svi 202408:18 > 14:05 0 komentara
Ziga Zivulovic jr./F.A. BOBO

Vozite li se slovenskim autocestama sigurno ste primijetili grafite ili natpise "hur" i "murto" koje možete vidjeti praktički svakih nekoliko kilometara. Pojavljuju se posvuda, ali često i na prilično nedostupnim mjestima, poput nadvožnjaka autocesta, podvožnjaka... Što znače te dvije riječi i tko stoji iza njih?

Iz Darsa, državne tvrtke koja upravlja slovenskim autocestama, potvrđuju da je sve više slika, simbola i grafita na infrastrukturi autocesta. “Primjećujemo da su grafiteri sve drskiji, a grafiti se pojavljuju i na teže dostupnim mjestima, no to ih ne odvraća od njihovih akcija”, navode.

Osim toga, takvo ponašanje može biti i opasno, upozoravaju i iz policije. Zabranjeno je hodanje i zadržavanje na autocesti i izuzetno opasno kako za pješake tako i za vozače; stoga se očevicima savjetuje da takvo ponašanje odmah prijave policiji, piše N1 Slovenija.

N1 Slovenija

Što uopće znače riječi “hur” i “murto” i tko stoji iza njih?

Riječi “hur” i “murto” su stilizirani potpisi, logotipi i oznake kreatora. To je jedna od primarnih formi iz koje grafiti u osnovi proizlaze, objašnjava Gregor Purgaj koji je nekada bio dio svijeta grafita. Autori svoje oznake ispisuju brzo i posvuda, kaže.

N1 Slovenija

O tome u svojoj knjizi Grafiti v Ljubljani piše i Helena Konda, koja se bavi istraživanjem grafita u glavnom gradu Slovenije. “Cilj grafitera je ostaviti svoj trag na što više lokacija u gradu. Obično izaberu nekoliko aliasa za svoje kreacije i potpisuju se s njima. Time stvaraju dojam da grafitera u gradu ima više nego što ih stvarno ima.”

Prema riječima Purgaja, oznaka ne nosi nikakvu vizualnu poruku i ne predstavlja nikakav stil grafita. Svrha mu je privući što veću pozornost na što više lokacija u gradu, državi, možda i na različitim kontinentima.

N1 Slovenija

Problem sigurnosti

U Darsu smatraju da su zapisi na cestovnoj infrastrukturi zabrinjavajući te da utječu na promet i sigurnost pa su ih kao operater dužni ukloniti. “S obzirom na sve veći broj vozila na našim autocestama i brzim cestama, apsolutno je nepotrebno da grafiti dodatno ograničavaju koncentraciju vozača”, napominju.

Prema njihovim riječima, uklanjanje grafita s raznih podloga zahtjeva dosta specifično znanje i iskustvo, a ni troškovi čišćenja nisu zanemarivi. Nisu naveli koliko košta čišćenje grafita, a dodaju da se oni vrlo često vrate nakon uklanjanja.

U Darsu sada planiraju u idućih nekoliko tjedana ukloniti većinu grafita, a uz to, “pogotovo sa stajališta mogućnosti pojave novih”, najavljuju i sastanak s policijom. “Također ćemo proučiti mogućnost oblaganja površina portala folijom, što će nam omogućiti lakše uklanjanje grafita ukoliko se ponovno pojave”, navode.

Sličnu foliju već neko vrijeme koriste i Slovenske željeznice jer su vlakovi česta meta grafitera. Kreatorima grafita koji koriste cestovnu infrastrukturu kao svoje platno, iz Darsa poručuju da će prekršaje prijavljivati ​​i izdavati račune za čišćenje evidencije. “Pozivamo crtače grafita da odaberu dopuštena mjesta za ispisivanje grafita”, napisali su.

Inače, takvo postupanje, kako objašnjava Policijska uprava Ljubljana, predstavlja element prekršaja prema Zakonu o zaštiti javnog reda i mira. Kazna? Nešto više od 200 eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!