Želite što duže voziti isti auto? Onda nemojte raditi ove stvari

Auto 21. kol 202311:11 0 komentara
Unsplash

Održavanje automobila ključno je za njegovu dugotrajnost i sigurnost. Evo nekoliko važnih stvari koje nikada ne biste trebali raditi sa svojim limenim ljubimcem:

Nikada ne zanemarujte hrđu

Kada je riječ o stvarima koje nikada ne biste trebali raditi sa svojim automobilom, ignoriranje hrđe nije visoko na popisu većine ljudi, ali trebalo bi biti. Hrđa na vozilu često je gora nego što izgleda na površini. Ako primijetite hrđu koja se probija kroz boju na vašem vozilu, nemojte je ignorirati. Treba provjeriti veći dio metala ispod boje nego što se čini na prvi pogled. Takve površine treba očistiti, popuniti i ponovno oslikati što je prije moguće.

Nikada nemojte gume previše napuhati

Na internetskim stranicama mogu se pročitati svjedočanstva ljudi koji tvrde da su smanjili potrošnju goriva tako što su napuhali gume na maksimalni tlak naveden na gumi. No, što ne spominju jest da takva praksa može uzrokovati niz problema. Dok se može primijetiti blaga ušteda goriva s vožnjom s prenapuhanim gumama, ona je popraćena nizom negativnih učinaka koji nadilaze taj manji dobitak, piše Family Handyman.

Gume koje su prenapuhane imaju dulje zaustavne udaljenosti i sklonije su proklizavanju i akvaplaningu na mokrim cestama. Osim toga, takve gume imaju kraći vijek trajanja. One manje apsorbiraju vibracije od udaraca na neravnim cestama, što rezultira grubljom vožnjom.

Nikada ne koristite pogrešno hlađenje/antifriz

Hlađenje je ključno za pravilan rad motora, a odabir pravog antifriza od iznimne je važnosti. Upotreba pogrešnog antifriza ili miješanje različitih vrsta antifriza može imati ozbiljne posljedice za motor i sve komponente sustava hlađenja. Preporučeni antifriz za vaš automobil naveden je u vlasničkom priručniku.

Nikada ne miješajte ove tekućine

Krivo punjenje kočionog ili servo sustava pogrešnom tekućinom može izazvati ozbiljne probleme i sigurnosne rizike. Kočiona tekućina će oštetiti gumene dijelove sustava za servo upravljanje, dok servo tekućina može uzrokovati kvar kočnica. Provjerite pravilne specifikacije tekućina prije nego što nadopunite ili mijenjate tekućine u tim sustavima kako biste izbjegli ozbiljne probleme.

Nikada ne koristite “univerzalne” tekućine

Iako neki proizvođači tvrde da njihove “univerzalne” tekućine za servo sustav i mjenjač rade za sve automobile, ova tvrdnja nije uvijek istinita. Proizvođači automobila često preporučuju specifične tekućine koje odgovaraju njihovim dizajnom i tehničkim zahtjevima. “Univerzalne” tekućine nisu nužno kompatibilne sa svim modelima i tipovima automobila. Upotreba pogrešnih tekućina može uzrokovati probleme i kvarove u sustavima za servo upravljanje i mjenjače, što može dovesti do skupih popravaka.

Ako nije dostupna odgovarajuća tekućina u lokalnoj trgovini autodijelova, preporučljivo je kupiti ju u ovlaštenom servisu ili trgovini kako biste osigurali kompatibilnost i pravilno funkcioniranje vašeg vozila.

Nikada ne isključujte kabel akumulatora za testiranje alternatora

Dok je u prošlosti bilo uobičajeno isključiti kabel akumulatora dok je motor radio kako bi se provjerila ispravnost alternatora, takva praksa je danas vrlo opasna. Moderni automobili su opremljeni računalima i elektronikom koja je osjetljiva na nagli pad napona.

Isključivanje kabela akumulatora dok motor radi može uzrokovati nagli porast napona unutar sustava i oštetiti elektroničke komponente. Umjesto toga, koristite voltmetar kako biste provjerili ispravnost alternatora ili se obratite trgovini autodijelova koja nudi besplatan dijagnostički test za sustav punjenja.

Nikada ne vozite kad svijetli lampica za ulje

Svaki automobil ima lampicu koja upozorava na niski tlak ulja. Ako svijetli dok vozite, to znači da je tlak ulja opasno nizak ili da je nestalo ulja u motoru. To može ukazivati na ozbiljne probleme kao što su curenje ulja, kvar pumpe ili blokada u sustavu.

Ako se lampica upali, odmah se zaustavite na sigurnom mjestu, isključite motor i provjerite razinu ulja pomoću štapića za mjeranje. Ako je razina ulja ispod preporučenog minimuma, odmah dodajte ulje prije nego što ponovno pokrenete motor. Vožnja s nedostatkom ulja može ozbiljno oštetiti motor i dovesti do skupih popravaka.

Nikada ne vozite s manje od četvrtine rezervoara goriva

Zadržavanje barem četvrtine goriva u rezervoaru je važno iz više razloga. Električna gorivna pumpa se obično nalazi unutar rezervoara i koristi gorivo za hlađenje. Vožnja s niskim nivoom goriva može uzrokovati pregrijavanje pumpe i prerani kvar. Također, niski nivo goriva može uzrokovati usisavanje nečistoće s dna rezervoara, što može dovesti do oštećenja pumpe i začepljenja filtera. Ovo može rezultirati niskim tlakom goriva i smanjenom učinkovitošću motora.

Redovito održavanje goriva na razini iznad četvrtine rezervoara pomoći će u izbjegavanju tih problema i produžiti životni vijek gorivne pumpe.

Nikada ne koristite pogrešno ulje

Suvremeni automobili su složeni strojevi s precizno izrađenim komponentama. Upotreba pogrešnog ulja može poremetiti ravnotežu i performanse motora. Proizvođači automobila obično preporučuju specifičnu vrstu i viskoznost ulja koja je optimalna za motor vašeg vozila. Upotreba krivog ulja može uzrokovati probleme kao što su smanjena učinkovitost motora, povećana potrošnja goriva, oštećenje dijelova motora i smanjena trajnost.

Nikada ne perite auto deterdžentom za posuđe

Deterdžent za posuđe je dizajniran da uklanja tvrdokorne ostatke hrane, ulja i masti s posuđa. Međutim, takav deterdžent nije prikladan za pranje automobila. Boja, lak i vosak na automobilu sadrže ulja i smole koje održavaju integritet boje i filtriraju štetne UV zrake. Upotreba deterdženta za posuđe može ukloniti vosak i oštetiti zaštitne slojeve boje, izlažući automobil vanjskim elementima. Umjesto toga, koristite sredstvo za pranje automobila koje je dizajnirano za tu svrhu i neće oštetiti zaštitne slojeve boje. To će očistiti automobil bez oštećenja i produžiti životni vijek boje.

Nikada ne ostavljajte napitke u vozilu

Ako ostavite tekućine poput vode, soka, gaziranih pića ili piva u automobilu kad temperature padnu ispod nule, možete se suočiti s neželjenim posljedicama. Tekućine se šire kada se smrznu, što može uzrokovati curenje i nered u unutrašnjosti vozila. Ako ostavite tekućine u vozilu tijekom zimskih mjeseci, budite spremni na mogućnost curenja i mrlja koje je teško očistiti.

Nikada ne pušite dok točite gorivo

Ovo se može činiti očitim, ali nikada nemojte pušiti dok točite gorivo ili dok ste u blizini crpke za gorivo. Pušenje pored goriva može izazvati opasne situacije i rizik od požara. Također, nikada ne palite upaljače ili šibice u blizini crpke za gorivo.

Nikada ne vozite bez obuće

Iako ovo nije najopasnija stvar koju možete učiniti dok vozite, ipak nije dobra ideja. Vožnja bez obuće može otežati pravilno kočenje i ubrzavanje te može predstavljati rizik u slučaju naglog kočenja ili potrebe za hitnim izlaskom iz vozila. Osim toga, moguće je ozlijediti noge ili izgubiti dragocjeno vrijeme pokušavajući obuti obuću u slučaju hitnosti.

Sve u svemu, pridržavanje ovih savjeta može vam pomoći održati vaš automobil u dobrom stanju, produžiti njegov životni vijek i osigurati vašu sigurnost na cesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!